21 februari 2023
Nieuwsbrief februari 2023
Met de voorjaarsvakantie voor de deur sturen wij de februari nieuwsbrief uit.
Er is de afgelopen weken hard gewerkt aan de Cito toetsen en de groepen 8 hebben de adviesgesprekken achter de rug. Na de voorjaarsvakantie krijgen de leerlingen hun rapporten mee naar huis en hierop volgen de oudergesprekken.
Voordat het zover is blikken we terug op de afgelopen maand, voorzien we jullie nog van wat leuke tips.. en wensen wij jullie bovenal; een hele fijne vakantie!
Zorg dat je op tijd bent!
In de vorige nieuwsbrief hebben we een oproep gedaan ervoor te zorgen dat leerlingen dagelijks op tijd in de klas zijn. Op tijd komen is belangrijk voor een kind, voor de klas en voor de leerkracht.
Hoe is het in de afgelopen maand gegaan?
Op de afgelopen 18 schooldagen waren er in totaal 82 te laat meldingen. Dat betekent dat er dagelijks ongeveer 5 kinderen niet op tijd in de klas kwamen. Voor de start van de actie, kwamen er per dag ongeveer 20 kinderen niet op tijd in de klas. Het doet goed dat het belang van op tijd komen met ons word gedeeld.
Donge Doet Goed
In de vorige nieuwsbrief hebben wij ook een oproep gedaan ten behoeve van de Donge Doet Goed ruil- en voorraadkast. Daar is heel veel gehoor aan gegeven.
Wat fijn!
Ter informatie; In het kader van duurzaamheid en elkaar steunen binnen onze schoolgemeenschap heeft de Donge Doet Goed commissie twee kasten ingericht naast de administratie. Een ruilkast en een voorraadkast.
Het principe bij deze kasten is:
Geef wat je kunt, neem wat je nodig hebt.
De kasten zijn voor alle (TSO-) ouders/verzorgers en leerlingen van de Dongeschool.
Ruilkast In de ruilkast staan bv waterschoentjes, gymschoenen, scheenbeschermers en andere artikelen die snel te klein zijn geworden voor een kind, maar nog te goed zijn voor de prullenbak. | | Voorraadkast In de voorraadkast staan houdbare levensmiddelen en verzorgingsproducten. |
Naast het onderhouden van deze kasten doet Donge Doet Goed meer.
Zo kan je daar ook terecht voor informatie over financiele steun of hulp bij het aanvragen hiervan.
Ook buigt de commissie zich over de mogelijkheden van schoolfruit en eventuele (gezonde) lunches.
Ontwikkelingen hierin worden gedeeld in de nieuwsbrief.
Lees alle informatie op de Donge Doet Goed pagina.
Inzamelactie tbv aardbevingslachtoffers
Op initiatief van TSO-kracht Yasmine was er vorige week de mogelijkheid om geld te doneren ten behoeve van de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië. Er is een fantastisch bedrag van €2266,- opgehaald!
Als dank kreeg je een heerlijke baklava, bijdrage van Oudervereniging Dongeschool.
Nogmaals ontzettend bedankt voor jullie steun!
Heb je nog geen gelegenheid gehad om geld te doneren dan kan je ook nu nog overmaken naar onze online collectebus; https://giro555aardbeving.digico...ampaign=giro555
Een brug van 1000 dromen
Groep 8 had de eer onderdeel te zijn van een óntzettend gaaf project van Studio toer. Een project in samenwerking met Gemeente Amsterdam waarbij 1200 basisschoolleerlingen de brug van 1000 dromen maakten voor Amsterdamlightfestival 2022! Uiteindelijk ging groep 8 in de avond de boot op om onder andere hun kunstwerk te bewonderen.
Het eindresultaat was prachtig en in verschillende media is het kunstwerk van de groep 8'ers opgepakt:
Amsterdams Dagblad | Rodi | Het Parool | NRC
Eten&drinken; het Dongeschool beleid
Op onze website staat het Dongeschool beleid aangaande eten & drinken beschreven. Graag willen wij hier graag weer een keer aan herinneren.
Het is de taak van ouders en leerkrachten om kinderen aan te spreken op (on)gezonde voeding. Houd als ouder rekening met ons beleid kinderen op te willen voeden met een gezond voedingspatroon. Kinderen die gezond eten verzuimen minder op school en leveren betere schoolprestaties. Kinderen op een vroege leeftijd een gezond voedingspatroon mee te geven is essentieel voor de mentale en fysieke ontwikkeling.
Ochtendpauze
Tijdens de ochtendpauze mogen de kinderen een enkele boterham of fruit eten. Daarnaast een beker/fles drinken met het liefst water, eventueel melk. Gelieve geen pakjes drinken mee te geven.
'Ontbijt'-artikelen als croissants, (ontbijt)koek, krentenbollen of dergelijke zijn niet toegestaan.
Vanzelfsprekend ook geen fastfood als pizza of dergelijke.
Een snoepje 'in het trommeltje erbij' is eveneens niet toegestaan.
Middagpauze
Tijdens de overblijf gelden dezelfde regels omtrent toegestane gezonde lunch. Bij de tussenschoolse opvang zijn de overblijfkrachten verantwoordelijk voor het naleven van deze regels, Het helpt in het bijzonder als u vanuit thuis hetzelfde nastreeft. Hou er ook rekening mee dat het niet de bedoeling is dat er op school iets opgewarmd moet worden of dat er bestek van school gebruikt moet worden.
Traktaties
Ook bij traktaties zijn we voorstander van een gezonde traktatie, zoete traktaties zijn wel toegestaan. Hou daarbij rekening met het volgende:
- Een traktatie hoort klein te zijn.
- Traktaties moeten direct uitgedeeld kunnen worden aan de kinderen; het hoort niet in de klas nog 'klaargemaakt' te worden door de juf of meester.
- Bij een traktatie op school horen geen cadeautjes.
Voor tips over gezonde traktaties kan je ook kijken op de pinterest pagina van de Dongeschool.
https://nl.pinterest.com/dedongeschool/dongeschool-gezonde-traktaties/
Informatie over gezonde voeding
Voeding is een ingewikkeld thema. Als school vinden wij het erg belangrijk, maar autonomie van ouders is ook essentieel.
Wij willen dan ook niet te gedetailleerde regels opleggen, maar ouders/opvoeders van onze leerlingen motiveren samen de kinderen gezonde 'op'voeding te geven.
Er is veel informatie beschikbaar over gezonde voeding voor kinderen en hun ouders.
Kijk bijvoorbeeld op:
Lesvrije week
De week na de voorjaarsvakantie is voor de leerlingen een lesvrije week. In deze week werken de leerkrachten voornamelijk aan:
-de rapporten die op 13 maart aan de leerlingen meegegeven worden.
In deze week is er ook een teambrede studiedag. Onder begeleiding van de intern begeleiders Diana en Arjan buigt het team zich over de onderwijsresultaten van de afgelopen periode. De toetsen die de kinderen eind februari maakten, worden geanalyseerd en aan de hand van deze analyses wordt het onderwijs voor de komende periode gepland.
Ook de ondersteuningsroute komt aan de orde. Dit is een vervolg op eerdere trainingen die Merel Knaup en Jennie Vader, medewerkers van Ooada, verzorgen. De leerkrachten gaan hierbij na welke kinderen extra ondersteuning nodig hebben. Ze formuleren de stimulerende en belemmerende factoren en de onderwijsbehoeften van de kinderen.
Daarnaast hebben de leerkrachten van de groepen 1/2, onder begeleiding van Tessel van der Linde, een vervolgtraining over Thematisch spelend en ontdekkend leren.
-Deze week zal het leerteam verbouwing op bezoek gaan bij verschillende scholen om zich te verdiepen in de verschillende mogelijkheden binnen meubilair voor op de nieuwe locatie.
Even voorstellen
Gi Miminoshvili
Hey, leuk zo even kennis met jullie te maken. Mijn naam is Gi en Ik ben inmiddels alweer 2
maanden geleden begonnen op de Dongeschool als onderwijsassistent in de bovenbouw. Ik
heb een rits aan studie- en ‘carrière’stappen achter de rug voordat ik eindelijk tot de
conclusie kwam dat het onderwijs een geschikte plek voor mij is. Ik hoop graag in mijn
bescheiden rol een voorliefde bij jongeren aan te wakkeren voor het nadenken over de
bredere wereld om hen heen. Dus mij zul je zeker een poging zien wagen je kind uit te
leggen waarom die toch echt moet leren rekenen, terwijl er allemaal zelfdenkende
rekenprogramma’s beschikbaar zijn ;)
Lizette Roorda
Mijn naam is Lizette Roorda en sinds een aantal maanden geef ik les in de op maat groep. Ik help kinderen die extra hulp kunnen gebruiken bij het rekenen. Ik werk op maandag en dinsdag. Hiervoor heb ik jarenlang als onderbouwleerkracht gewerkt maar ik vind dit werk ook heel leuk en zinvol.
Instagram
Wil je nog meer zien van de Dongeschool: volg ons dan ook op Instagram
Voorjaar in de tent
Ook deze voorjaarsvakantie zijn er weer allerlei leuke activiteiten in de talententent;