Nieuws

25 april 2021

Plusklasproject; Herdenkingsmonument

De afgelopen weken hebben de plusklas leerlingen van groep 7 zich verdiept in de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen hebben onder meer een tijdbalk gemaakt van 1929 tot en met 1945 waarin de belangrijkste gebeurtenissen vermeld worden. Verder hebben de leerlingen vragen bedacht voor een quiz over de Tweede Wereldoorlog en een presentatie gemaakt over een belangrijke persoon of gebeurtenis rond WO II.

Preview foto
Operatie Market Garden, een offensief van de geallieerden in september 1944 waarbij zowel luchttroepen (market) en de grondtroepen (garden) werden ingezet, is uitvoerig besproken. Operatie Market Garden is helaas mislukt en een groot deel van Nederland kon pas een half jaar later bevrijd worden.

 

Veel dorpen en steden in Noord-Brabant en Gelderland werden zwaar getroffen door de gevechten rondom Market Garden. Bijna elk dorp heeft zijn eigen oorlogsherdenkingsmonument, zo ook het dorpje Haalderen. Onze vrijwilligster (gastdocent) Monica Kilsdonk heeft de ontwerpwedstrijd voor het monument gewonnen en haar monument is nu te bezichtigen in Haalderen. Zie ook https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten (zoek op Haalderen)


Enkele ontwerpen van de kinderen: De schets die Monica destijds heeft ingeleverd en het monument.