Nieuws

31 augustus 2021

Nieuwsbrief September


Verbouwing
De Dongeschool is dè school midden in Amsterdam met een van de grootste schoolpleinen, in stijl van de Amsterdamse School, bestaat sedert 1930 en is ontstaan vanuit het stedelijk bouwkundig plan van ingenieur Berlage voor de mooie Rivierenbuurt van de hand van Nicolaas Lansdorp. Wat zijn we blij met deze bijzondere school in de monumentale pand, met het mooie grote plein samen met DONS en voorschool De Krekels maken we van elke dag weer een topdag. Binnenkort verspreiden we ons even over

Modderkeuken

Keith Harring

Dit ben ik

Kinderboekenweek


Investeren in diversiteit

Als school hebben wij geïnvesteerd in boeken over diversiteit. Wij vinden het belangrijk om kinderen te laten weten dat er ook aandacht is voor hen als zij op hun manier anders zijn, maar ook alle kinderen meegeven dat niet iedereen hetzelfde is. En een moderniseringslag maken in een lees-aanbod waar niet alleen traditionele rolmodellen in voorkomen.

Wij hebben geïnvesteerd in boeken die gender gerelateerd zijn en kunnen zijn wie je wil:

 • Julian is een zeemeermin; Julian laat zien wat er gebeurt als je mag zijn wie je in je dromen al lang was. Zoals hij het liefst zich als zeemeermin verkleed.
 • Donnie; Donnie draagt het liefst jurken, maar zijn vriendjes snappen daar niks van
 • De kikkerbilletjes van de koning
 • De dappere ridster: ‘Als baby was ze al anders. Ze keek zó helder en onverschrokken uit haar ogen dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen.’ Ze werd een ridster en niet zomaar een, nee, ze werd de dapperste van het land.
 • Bedtijdverhalen voor rebelse meisje: Sporters, wiskundigen, schrijfsters, politica, strijders voor gelijke rechten, kunstenaressen… er komen zoveel disciplines, ambachten, talenten, landen, jaartallen voorbij en – nog belangrijker – zoveel moed, vechtlust, dromen, vertrouwen, trots en durf… 
 • Mijn broer heet Jessica; In dit hartverscheurende verhaal is transseksualiteit met zorg te belichten en te normaliseren, zonder ook maar ergens belerend te worden. 

Boeken over het hebben van twee mama’s of twee papa’s, samengesteld gezin, regenboog-gezinnen:

 • De mama’s van Sterre; ‘Juf vraagt of Sterre wil vertellen wat voor werk haar mama doet.Ze vraagt welke mama de juf bedoeld. 
 • Een cavia en twee moeders; Een grappig, spannend en ontroerend kinderboek over de belevenissen van Sep die met zijn twee moeders is verhuisd van het drukke Amsterdam naar een stadje in de provincie. Voor kinderen vanaf tien jaar.
 • Het werkstuk
 • Ari en Loek; De kleuters zijn ‘beetje/bijna-broer-en-zus’.

Boeken met donkere of niet blanke/ niet westerse hoofdpersonen:

 • Idje wil niet naar de kapper; Hij vindt zichzelf een superheld met zijn haar! 
 • Prinses Arabella gaat naar school; een prentenboek over een zwart prinsesje.
 • Ada Dapper wetenschapper; Dit is zo’n goed verhaal over een meisje dat laat zien dat je in het leven duizenden vragen moet stellen, dan pas is het goed. ‘Want dat is precies wat een wetenschapper doet.’
 • Brown girl magic een jongen op school noemt Noen ‘lelijk, dom en vies.Maar haar zus laat zien dat ze prachtig is zoals ze is, meer dan prachtig: magisch. 
 • Tori; Dit fabelachtige avontuur laat zien wat er gebeurt als je moed en liefde laat winnen van haat en woede en wat luisteren vermag. ‘Sommige bewoners in het dorp zijn de draken niet gewend. Ze hebben een beeld van ons dat negatief is. Ze gaan altijd uit van het slechtste. Als ze een keertje met me zouden praten, dan zouden ze weten dat ik zo slecht nog niet ben.’ 
 • Justins Rivaal

 Inleven in een andere cultuur:

 • Duizend-en-één paarse djellaba’s 
 • Mootje: Mootje vertelt het verhaal over een Marokkaans meisje dat op avontuur gaat.
 • Vrijdag kom ik weer thuis: De vader van Esi was Ghanees, maar is al lang geleden gestorven. Esi weet zeker dat een Ghanese man haar moeder gelukkig zal maken. En dus wil ze naar Ghana, met het vliegtuig. Maar dat is nog niet zo makkelijk voor een meisje van negen. 
 • Planeet Omar
 • De jongen achter in de klas
 • Spreek je chocola?

Discriminatie/ ongelijkheid:

 • Van klein tot groots – Rosa Parks: Op een dag werd Rosa Parks in de gevangenis gestopt omdat ze niet wilde opstaan voor een witte medepassagier. Haar moed om nee te zeggen, groeide uit tot een grootse boycot die aan de rassenscheiding (in Alabama) in de bus een einde maakte. Rosa zou nooit stoppen met haar strijd voor gelijke rechten. Het is zo goed dat het verhaal van dit toonbeeld van moed en waardigheid door deze bijzondere serie toegankelijk is gemaakt voor de allerkleinsten. 
 • Het wonder van jou en je biljoenen bewoners
 • Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn
 • Marijn bij de Lorredraaiers
 • Hoe mooi wit ik ben
 • De reis van Syntax Bosselman

Iedereen hoort erbij/ gelijkheid:

 • Allemaal vriendjes: Er staan veel verschillende kinderen centraal. De versjes zijn duidelijk en fijn voor jonge kinderen en het maakt problemen rondom vriendschap bespreekbaar. 
 • De balletvoorstelling
 • Miss Eenhoorn

De club van lelijke kinderen van Koos Meinderts

Op een dag in mei geeft generaal Isimo het startsein voor ‘Operatie Hert’. Hij wil het land ontdoen van lelijke kinderen en pakt alle kinderen die volgens hem lelijk zijn op. Paul, die gigantische flaporen heeft, weet samen met Ellen (die Eitje wordt genoemd omdat er op haar hele hoofd geen haar te bekennen is) te ontsnappen. Ze bedenken een waanzinnig plan! Een machtig verhaal over kinderen die zich niet in een hokje laten plaatsen.

Vorig jaar was de film die zich op dit briljante boek van Koos Meinderts baseerde een grote hit. En ja! Het was ook echt een toffe film, maar het boek… dat is dus nóg leuker! (8+)
Mila is soms bij papa en soms bij mama. 

 

 

 

Ik ben ik en jij bent jij van Karl Newson & Kate Hindley (vertaling: Bette Westera)

‘Ik ben ik en jij bent jij.

Net iets anders allebei.’

Groot, klein, boven, onder, langzaam, snel… zó fijn is het om allemaal net iets anders te zijn en in zoveel ook weer zo hetzelfde, zoals wanneer iedereen aan het einde van het boek voorgelezen wordt: ‘Ik ben stil, en jij bent stil. Lekker even geen verschil.’

De vriendelijke illustraties Kate Hindley passen prachtig bij dit vrolijk rijmende verhaal. (2+)

 

rlijke kans krijgen om Miss Eenhoorn te worden! Dit boekje laat zien dat alles mogelijk is, kun je al snel voorlezen en is geweldig om zelf te lezen als kinderen daar al een beetje mee geoefend hebben.Alles over wie ik ben van Stine Jensen & Marijke Klompmaker

Dit boek gaat over wie jij bent en over hoe dat verhaal over wie jij bent is ontstaan en zich ontwikkelt. Het laat zien dat sommige dingen voor je bepaald zijn, zoals je naam of je uiterlijk, een dat andere dingen zich ontwikkelen, zoals je identiteit. Het gaat van naam, geslacht, afkomst, karakter tot familie, uiterlijk… Het stelt vragen, geeft achtergrond, laat kinderen aan het woord, brengt weetjes en feiten (zoals dat er in Nederland meer dan 200 nationaliteiten zijn) en verzorgt leestips. Een knap boek dat zeker helpt om gesprekken over al deze belangrijke onderwerpen te voeren. (7+)

De kikkerbilletjes van de koning van Janneke Schotveld en vijftien topillustratoren

Schotveld knipoogt naar klassieke sprookjes en beroemde kinderboeken, maar neemt je in deze bundel toch vooral mee naar haar eigen, unieke sprookjeswereld. De zaken die haar bezighouden vlecht ze charmant en met veel humor de verhalen in. Zo waren er eens twee koningen, fietst een dappere ridster voorbij, trouwt een prinses met een prinses en is er een piekermannetje dat piekers vangt van kinderen met volle hoofden… Vijftien illustratoren verrijken de bundel met prachtige tekeningen. Hun totaal verschillende stijlen komen – net als de verhalen – wonderwel samen. Voor te lezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

 

 

 

 

 

Planeet Omar van Zanib Mian & Nasaya Mafaridik

In dit grappige, toegankelijke verhaal kruip je in het fantasievolle hoofd van Omar. Zijn ouders leek het wel een goed plan om én te verhuizen én Omar van school te laten wisselen. Dit boek staat niet alleen vol van speelse weetjes over gebruiken van moslims, je voelt/herkent ook hoe het is om je aan te passen aan de westerse wereld en prooi te zijn van allerlei vooroordelen. En dat alles (en het is nogal wat: racisme, pesten en eigenwaarde, het komt allemaal voorbij) wordt in dit cartoonesk geïllustreerde verhaal met innemende personages nooit zwaar. Het wordt juist zo prettig duidelijk dat het niet erg is om ‘anders’ te zijn. Deel twee van Planeet Omar is er gelukkig ook al! (8+)

 

 

 

Het wonder van jou en je biljoenen bewoners van Jan Paul Schutten & Floor Rieder

‘Waarom racisme zo dom is’ luidt een van de hoofdstukken in dit magistrale boek dat kinderen haarfijn uitlegt hoe dat nu allemaal werkt in ons lichaam. Schutten legt uit dat je huid zo dun is als een boterhamzakje en vervolgt: ‘Er zijn dus mensen die anderen beoordelen op hun huidskleur. Die hebben dus een mening over een ander op basis van een extreem dun laagje meer of minder gekleurde cellen die geen enkele invloed hebben op iemands karakter of intelligentie. Hoe dom kun je zijn.’ Schutten en Rieder, de makers van Het wonder zijn een uitzonderlijk koppel. Het luchtige commentaar, de ontleding, de waanzinnige tekeningen, het is allemaal werelds. (9+)

 

De jongen achter in de klas van Onjali Q. Raúf & Pippa Curnick (vertaling: Tjalling Bos)

‘Vier nieuwe vrienden hebben is véél beter dan helemaal geen vrienden hebben. Zeker voor een jongen die er zo bang en verdrietig uitzag als deze jongen.’ Samen met zijn beste vrienden besluit de hoofdpersoon van dit bijzondere boek Ahmet, de nieuwe jongen in de klas, warm te verwelkomen. Maar dat blijkt nog niet makkelijk. Wat is er toch aan de hand met deze angstige jongen die hun taal niet spreekt?

Dit boek schuwt verdriet en tragiek niet, het laat kinderen de bittere ernst van een jongen die moest vluchten uit Syrië keihard zien. Doordat het tegelijkertijd zo meegaat met de onbegrensde mogelijkheden die kinderen zien als ze voor een probleem staan, is het niet te zwaar. Juist niet, het heeft een hoopvol feelgood-einde. (9+)

 

 
bovenbouw

2. De jongen in de jurk door David Walliams

De twaalfjarige Dennis houdt enorm van voetballen, maar ook van meisjeskleding. Hij raakt bevriend met de mooie Lisa. Ze stelt voor dat Dennis verkleed als meisje met haar mee naar school gaat. Geschikt voor kinderen vanaf negen jaar.Ali’s oorlog van Lydia Rood

Yessin zit klem. Moet hij zich gedragen, alles uit zichzelf halen en zorgen dat hij naar het vwo kan, of moet hij zich aansluiten bij Ali, de baas, de koning en de grootste pestkop van de klas? Diep van binnen wil Yessin niks met zijn streken te maken hebben, maar als hij niet meedoet, hoort hij er niet bij. Alles komt op scherp te staan als Yessin betrokken raakt bij een crimineel plan van Ali en zijn broers.

Dit waardevolle boek laat goed zien hoe moeilijk het is voor jongeren om te balanceren tussen groepsdruk en de wens om wat van hun leven te maken. Het is uit het leven gegrepen, Lydia Rood gebruikte verhalen van een jongen die ze als Schoolschrijver ontmoette. (10+)

 

Justins Rivaal van Lydia Rood

Danillo is een van zijn ergste pesters en toch vindt Justin hem zielig, veel zieliger dan hij zichzelf vindt. Wat best gek is, want hij heeft absoluut geen makkelijk leven. Als Danillo op een dag zelf klappen krijgt, schiet Justin hem te hulp en ontdekt hij langzaam de afschuwelijke reden dat Danillo doet zoals hij doet. Dit indringend verhaal laat zien dat iedereen een zwakke plek heeft en wat er gebeurt als je daarover durft te praten. Net als in Ali’s oorlog gebruikte Lydia Rood voor dit boek verhalen van een jongen die ze als Schoolschrijver ontmoette. (10+)

 

Spreek je chocola? van Cas Lester (vertaling: Sofia Engelsman)

De praatgrage, impulsieve Jaz krijgt een nieuw meisje in haar klas: Nadima, die met haar familie uit Syrië vluchtte Dat Nadima en Jaz elkaars taal niet spreken, maakt Jaz niks uit – met een reep chocola weet ze het ijs te breken.

Spreek je chocola? verhaalt lichtvoetig over grootse vraagstukken rondom tolerantie, vriendschap en vluchtelingen. Maar ook over typische meisjesruzies en herkenbare brugklasperikilen. Het is een lekker lezend, hartverwarmend en eerlijk verhaal. (10+)

 

Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn van Davide Morosinotto (vertaling: Manon Smits & Pieter van der Drift)

New Orleans, Amerika. Begin 1900. Vier beste vrienden vinden drie dollar, een fortuin in die tijd, en bestellen een revolver uit de fameuze catalogus van Walker & Dawn. Ze ontvangen echter een mysterieus horloge dat heel veel waard blijkt te zijn. Het historische perspectief en de wereld waarin Morosinotto deze ultieme jeugdroman plaatst zijn buitengewoon boeiend. De vrienden reizen dwars door Amerika naar Chicago waar ze op het hoofdkantoor van Walker & Dawn een vergoeding hopen te krijgen die hen schatrijk zal maken. Lezers worden meegenomen naar plekken waar de verschillen tussen arm en rijk gigantisch zijn en waar de kinderen te maken krijgen met racisme en seksisme. Tijdens hun reis (te volgen op schitterende landkaarten) komen de vier jonge avonturiers een voor een aan het woord. (10+)

 

Het werkstuk van Simon van der Geest

Wat een briljant, duizelingwekkend avontuur van tweevoudig Gouden Griffel-winaar Simon van der Geest. Hoofdpersoon van dit meesterwerk is de dappere Eva. Ze heeft één beroemde moeder en nul vaders. Nou ja, ze heeft wel een vader, maar haar moeder wil niets over hem vertellen. Als Eva een werkstuk moet maken over iets waar ze meer over wil weten, kiest ze ‘biologische vaders’ als onderwerp. Hoe meer ze ontdekt, hoe vastberadener ze wordt: het is na twaalf jaar wachten de hoogste tijd dat ze haar vader gaat ontmoeten. Ook als ze daarvoor met een televisieploeg helemaal naar de jungle van Suriname moet reizen.. Een machtig en lekker dik boek, dat kinderen in één adem uit zullen lezen.’ (12+)

 

Marijn bij de Lorredraaiers van Miep Diekmann

Dit boek stamt al uit 1967. Het gaat over de zestienjarige Marijn en begint in 1681, een tijd waarin het houden van slaven nog werd gezien als groot goed. Marijn denkt daar anders over en wil iets doen tegen het onrecht dat hij ziet. Hij ontvlucht zijn eiland Curacao om te gaan werken als slavenarts. Zijn belevenissen lezen als een spannend en ook schokkend avonturenverhaal. Achter in het boek (althans in mijn oude exemplaar) vind je de vele boeken, brieven en scheepsverslagen van slavenmeesters, artsen, zeelui en ontdekkingsreizigers waarop Diekmann zich baseerde. (12+)

 

Bovenbouw slavernij 

(1 juli: Keti Koti, viering van de afschaffing van de slavernij door Nederland)

Hoe mooi wit ik ben van Dolf Verroen

De grootste verrassing die Maria voor haar twaalfde verjaardag krijgt, ligt onder een zilveren schaal op tafel: een kleine zwarte jongen, haar eigen slaaf. In korte, goed leesbare monologen laat Dolf Verroen even realistisch als pijnlijk vele aspecten van racisme, kolonisatie en slavernij voorbijkomen. ‘Geschiedenis, weet ik nu, is iets om te onthouden. Geschiedenis leert je waar je vandaan komt en, als het goed is, waar je heen wilt.’ vertelt de schrijver in zijn nawoord van dit al vaak bekroonde meesterwerk. Alleen al daarom hoort dit belangrijke boek in alle kinderboekenkasten en schoolbibliotheken thuis. (10+)

 

De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam & Alex de Wolf

In dit magistrale historische jeugdboek verkent Arend van Dam ons slavernijverleden. Hij vertelt zijn verhaal in drie door elkaar lopende verhaallijnen die los van elkaar te lezen zijn, maar elkaar bovenal indrukwekkend aanvullen. Allereerst is er het persoonlijke verhaal van Syntax Bosselman, die in 1883 samen met zevenentwintig landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd verscheept voor de Wereldtentoonstelling. Zijn ervaring legt de lelijkheid en absurditeit van de slavernij pijnlijk bloot. Zijn observaties worden afgewisseld met momenten uit de geschiedenis die context bieden én met het intelligente verslag van het schrijfproces zelf. Dit boek maakt duidelijk dat geschiedenis nooit een eenvoudig verhaal is van eenlingen. Het beeld van vroeger hangt af van interpretaties en verandert met de tijd. Van Dam geeft daar letterlijk gestalte aan door elke nieuwe druk met verkregen inzichten te versterken. Hij schreef een geschiedenisboek dat tevens een boek over geschiedenisboeken is. Dit deel van ons koloniale verleden had op geen betere manier verpakt kunnen worden. (11+)