Nieuws

10 december 2020

Kerst op de Dongeschool '20

Donderdag 17 december vieren we Kerst op de Dongeschool. 
Deze laatste week staat in het teken van samenhorigheid en goede moed met de blikken vooruit.
Omdat er dit jaar geen activiteiten buiten reguliere schooltijden om georganiseerd mogen worden vindt er dit jaar geen Kerstdiner plaats maar een Kerstontbijt, zamelen we geen geld in op de kerstmarkt maar met een sponsorloop. Want ook in 'mindere' tijden kunnen we het beste van een situatie maken. Een licht schijnen in de duisternis!

Preview foto

Het kerstontbijt

Alle leerlingen krijgen van hun leerkracht een witte papieren tas mee naar huis die zij op school versierd hebben. De bedoeling is dat alle kinderen deze tas donderdag ochtend mee naar school nemen met een ontbijtje daarin. Zo kunnen de leerlingen toch met elkaar genieten van hun eigen ontbijt.

wat kan er in het ontbijttasje?

- Belegde boterhammen

- eventueel een eitje

- wat fruit

- waterLater in de ochtend krijgen de kinderen namens de oudervereniging nog wat lekkers getrakteerd!

 

De oudervereniging voorziet ook in bordjes en bekers, deze hoeven niet mee van huis.
Alle leerlingen mogen op hun 'Kerstbest' verkleed komen, lichten staan uit, lampjes & kaarsjes aan, de tafels mooi gedekt, muziek aan. Het gaat een feestelijke ochtend worden!

De kinderen zijn om 12:00 uit

 
Goede doelen


De Voedselbank

Traditiegetrouw wil de Dongeschool er aan bijdragen dat alle Amsterdammers een fijne Kerst hebben en een maaltijd op tafel kunnen zetten. Dus ook dit jaar word (lang houdbaar) voedsel gedoneerd aan de Voedselbank Amsterdam. Helaas is dit nog steeds hard nodig.
Ook in Amsterdam gaan nog steeds teveel kinderen met honger naar school. Wij hopen dan ook heel erg dat jullie ook de komende kerstperiode weer allemaal een ‘vul mij; doos willen vullen. 

De voedselbank geeft aan dat de Dongeschool jaarlijks een van de scholen met de hoogste bijdrage is!

 • Vrijdag 11/12

   

  krijgen de leerlingen de zogeheette vul-mij doosjes mee naar huis. Op vul-mij-doosjes staat welke lang houdbare producten er nodig zijn.

 • De doosjes worden naar eigen mogelijkheden gevuld en weer mee naar school genomen.

 • Volle dozen kunnen door de leerlingen in de hal bij de koffiekamer neergezet worden.
  Kan een kind een doos niet tillen dan mag deze in de ochtend op de houten flonders op het plein gezet worden bij het afgeven van de leerling. 

 • Uiterlijk

   

  donderdag ochtend 17/12

   

  kunnen de dozen ingeleverd worden. Dan haalt de voedselbank de gevulde doosjes weer op.

Bekijk hier een filmpje over de voedselbank: 

https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-voedselbank/

 

Sponsorloop

Omdat met het uitblijven van de kerstmarkt in de avond ook de traditionele 'goede doelen' kraam vervalt, bedacht de Oudervereniging Dongeschool om een sponsorloop te houden op vrijdag 18 december. Zo kunnen we ons toch nog ook dit jaar gezamelijk inspannen voor een goed doel.


Lightup Cane

In samenspraak met de Kerstcommissie en de leerlingenraad is gekozen om dit jaar de Lightup Cane te sponsoren. Na een aanrijding door een automobilist die haar met slecht weer in het donker niet had gezien, besloot Debby iets aan het probleem van de slechte zichtbaarheid van blinden en slechtzienden met een traditionele witte stok te doen. Zij bedacht dat zij haar zichtbaarheid kon vergroten door haar traditionele stok te vervangen door een lichtgevende stok. Zo’n stok bestond nog niet. Dus heeft Debby een lichtgevende Blindenstok ontwikkeld, LightupCane.  Deze stok zien andere verkeersdeelnemers van ver, en dat is véél veiliger.

Wij gaan Lightup Cane steunen om deze fantastische uitvinding binnen het bereik van alle slechtzienden en blinden te krijgen. Kijk voor meer informatie op: https://www.lightupcane.com/
Alle leerlingen zullen ergens gedurende de dag met hun maatjesgroep gedurende max 15 minuten rondjes rennen. Iedereen rent mee, zover als ze zelf willen. Voor de kleintjes is een korter parcours (60m) afgezet dan voor de oudere klassen (180m). De kinderen kunnen elkaar aanmoedigen en krijgen per rondje een stempel op hun kaart. Om de loop extra feestelijk te maken krijgen alle leerlingen van de Oudervereniging een kerstmuts om deze kerstige sponsorloop mee te rennen.

 • 11 december krijgen alle kinderen een Sponsorkaart mee. Hiermee kunnen zij vrienden, familie of buren vragen hun te sponsoren. Op de kaart kan een sponsor niet alleen het te doneren bedrag per rondje invullen, maar ook het maximaal te doneren bedrag.
 • In de kerstvakantie gaan de kinderen weer langs hun sponsoren met de stempelkaart om hun sponsorgeld te innen.
 • Van 5 tot 8 januari kan het geld ingeleverd worden bij de groepsleerkracht.


Wensen

Normaal gesproken staan er bij de ingangen van school wensbomen waar de leerlingen hun kerstwens voor een ander inhangen. Omdat wij ouders niet willen onthouden van deze hartverwarmende traditie, zullen wij de wensen gedurende de week langs het hek hengen. Neem vooral de tijd deze te bekijken. Houdt hierbij rekening met afstand houden en blijf niet langer dan nodig op het schoolplein.

 

Knutselen in de kerstvakantie?

Kijk voor leuke knutseltips op de pinterestpagina van de Dongeschool