Nieuws

30 november 2023

Kerst op de Dongeschool 2023

Nog even en dan mogen wij weer gezamenlijk kerst vieren met een kerstdiner en een kerstmarkt!
Woensdag 20 december gaan de leerlingen in de groep met hun leerkracht van een kerstdiner genieten. Hiervoor nemen alle kinderen een lekkere bijdrage voor het kerstbuffet mee. Ondertussen genieten de ouders met elkaar van een hapje en een drankje op de kerstmarkt op het plein. Met natuurlijk gezellige kerstmuziek daarbij. 

Preview foto

Het kerstdiner

Vanaf 17.15 uur gaat de deur open en mag je, samen met je kind(eren) het eten naar de klassen brengen. Om 17.30 uur beginnen we met het diner met de kinderen en gaan de ouders het lokaal uit. (Klassen)ouders helpen, op verzoek van de leerkracht, deze avond mee in de klas tijdens het diner. Kan je deze avond niet of draag je deze taak sowieso liever over dan kan dat natuurlijk. Het belooft wel altijd een hele leuke ervaring in de klas te worden. Helpen in een duo is fijn.

Ouders/verzorgers kunnen in de tussentijd alvast elkaar ontmoeten op de kerstmarkt op het grote schoolplein.
Het kerstdiner is voor alle groepen van 17:30 tot 18:30


Eten & drinken voor het kerstdiner

Zoals ieder jaar is het de bedoeling dat ieder kind iets te eten meeneemt voor het diner. Bij de klassen komen intekenlijsten te hangen zodat er een verdeling komt van zoet, hartig en drinken. Het gerecht wordt thuis gemaakt en kant en klaar (zonodig warm) mee naar school genomen, denk hierbij ook aan opscheplepels e.d. Houd er rekening mee dat er geen mogelijkheid is om eten op school op te warmen. I.v.m. voorkeur of allergie is het fijn als er op een bordje of sticker staat wat erin zit.
Bij de lagere groepen letten de leerkrachten hier mee op. Mocht bepaalde info als bv halal of notenallergie nog niet bekend zijn bij de leerkracht, geef dat dan ajb nog door. 


Inspiratie nodig?

Op het Pinterest bord en instagram van de Dongeschool staan allerlei ideeën voor kersthapjes
Bekijk het Pinterest bord voor kersthapjes van de Dongeschool>
Bekijk de Instagrampagina van de Dongeschool. Voor kersthapjes tips zie story's 


Servies

De Kerstcommissie zorgt voor damast, bordjes, vorkjes, servetten en bekers.
Sommige leerkrachten geven er de voorkeur aan het kerstservies zelf of samen met de klassenouder te regelen.
Wanneer de leerkracht er de voorkeur aan geeft dat de leerlingen servies van thuis meenemen dan geven zij dit zelf aan. 


Ophalen

Houd er bij het ophalen of naar huis gaan rekening mee dat restjes eten mee naar huis mogen, of buiten uitgedeeld kunnen worden, of op de tafels gezet.

 • Groepen 1/2: Om 18.30 uur mogen de ouders van de kleuters hun kind(eren) uit de klas ophalen. Hierna verzoeken we iedereen gelijk weer naar buiten te gaan zodat alle groepen van de Geulstraat met leerlingen, ouders en teamleden aan kunnen sluiten op de kerstmarkt op het grote schoolplein. Groep 7/8C zullen hierbij helpen. 
 • De groepen 3/4/5 mogen om 18:30 uur in de klas opgehaald worden. 
 • Groepen 6 t/m 8 komen om 18.30  zelfstandig naar buiten. Mocht het zo zijn dat er leerlingen zijn die zelfstandig naar huis mogen gaan, gelieve dit van te voren aan te geven bij de leerkracht. 


Verantwoordelijkheid

Vanaf het moment dat de leerlingen opgehaald zijn en naar buiten gaan vallen de kinderen onder de verantwoordelijkheid van hun ouders/verzorgers. Houd een extra oogje in het zeil i.v.m. de gezellige drukte in het donker.

Tip: een verlichte muts of een lampjes string omdoen bij je kind is op deze momenten heel handig.


De kerstmarkt

Tijdens het kerstdiner kunnen ouders elkaar ontmoeten op de kerstmarkt!
Er zijn versnaperingen en drankjes. Betaalmunten kunnen op locatie, maar ook in de dagen voorafgaand gekocht worden.

 

Sponsoren 

Dit jaar hopen we weer gesponsord te worden door de ondernemers uit de buurt.
Café Goos sponsord de Glühwein!

- Er zijn borrelplanken met Olijck-worstjes van Dongeschool ouder Remco, snijwaren van Ten Wolde, en zuurwaren van De Leeuw

- Dongeschool ouders Ivan en Andaye Estrada hebben speciaal voor de kerstmarkt een basic variant op hun Birra Taco bedacht zodat we voor een klein bedrag hiervan kunnen genieten op de Kerstmarkt.  

Kerstliederen en optredens

Er kan de hele avond weer uit volle borst worden meegezongen bij het kerstvuur. 

De collectieve viering duurt tot 19.30 uur.

Goed doel

Elk jaar steunen wij met Kerst een doel waarvoor wij geld inzamelen. 

Kinderboerderij de Pijp

Dit jaar is ons goede doel Kinderboerderij de Pijp. Met onze school hebben wij een lange traditie van boerderijbezoek. Elk jaar legt elke kleutergroep een bezoek af. Een mooi uitstapje om bewustwording te kweken waar heel veel dieren en producten vandaan komen en hoe hun natuurlijk gedrag er uit ziet. Heel waardevol. 
Non-profit organisatie Kinderboerderij de Pijp is echter, naast subsidie van het stadsdeel, afhankelijk van donateurs. Op dit moment zijn zij aan het sparen voor een nieuwe waterbaan. Er wordt zoveel met de huidige waterbaan gespeeld dat deze versleten is. Wij helpen hier graag aan mee als dank voor de mooie plek die de boerderij heeft binnen de leerlijn van de kleuters.

De kraam voor het goede doel

Om geld in te zamelen voor het goede doel richten wij een kraam in op de Kerstmarkt.

 

 • Kerstknutsels van leerlingen 
  door de hele school wordt er hard gewerkt om de kerstmarkt van mooie knutsels te voorzien. Van kerstboomhangers tot kandelaren. Hier kan je je slag slaan om alle familieleden van moois te voorzien met de kerstdagen. 

 

 • Kersthuisjes
  En er kunnen prachtige kerstboomhangers in de vorm van een huisje aangeschaft worden. 

Beetje voor de leerkracht, beetje voor de boerderij

In het Dongeteam hebben wij hele creatieve leerkrachten die graag hun kunsten aanbieden.
Van deze opbrengst gaat een deel naar het goede doel, het andere deel naar de maker. 

 

 • Linogedrukte kaarten van Suzan
  (Juf ) Suzan | a.k.a. linoprinter maakt speciaal voor de kerstmarkt kaarten van Loki de kat, Tiela het schaap en Nele de ezel. Bewoners van de Kinderboerderijdepijp. Op de kerstmarkt zijn de handgedrukte kaarten per set te koop.


Kaarsen van Lisa&Denise

In de kraam is het ook mogelijk om kaarsen van Zenatelier Amsterdam. aan te schaffen. Dit bedrijfje van dit duo verkoopt ook alleen handgemaakte producten. 

 

Daarnaast is het mogelijk om vrijblijvend los te doneren middels een tikkie QR. 

Muntverkoop

Op de kerstmarkt zelf maar ook de dagen daarvoor zijn munten te koop. Een aanrader om niet in de rij te hoeven staan.
In de ochtend van 19 en 20 december staan Marlies en Lennart van de oudercommissie van 08:20 tot 8:45 bij de hoofdentree van de Dongeschool.


Helpende handen

De kerstcommissie bestaat al uit een mooi team van helpende handen maar er is nog hulp nodig om de kerstmarkt op te bouwen.
Het kerstfeest op de Dongeschool wordt weer een succes als we het samen doen!


Woensdagmiddag 20 december 

Wij zoeken op allerlei fronten hulp: 

 • Opbouwen (12:00-16:00).
 • Een kraam bemensen (17:00-18:30 | 18:30-19:30).
 • Toezicht en in stand houden van de vuurplaats.
 • Het plein na afloop op te ruimen.

Vrijdagochtend 22 december 

 • Deze ochtend moeten we alle kerstversiering opruimen. 

Ook hiervoor volgt een oproep in Parro om je hiervoor op te geven.

 

We hebben er ontzettend veel zin in!

Feestelijke groeten van de Kerstcommissie

Anne-Fleur Jansen Arditti, Marielle Vermolen, Marloes van der Meulen, Pam Vroom van der Werf en Puck Janssen-Cohen | Leerkrachten: Lotte Slooten & Jeanine Vos | Coördinator: Claudia Ruiz


Rondom Kerst

Kerstmuziek in de ochtend

in de dagen voorafgaand aan kerst zal er in de ochtend kerstmuziek gespeeld worden. Vindt je kind het leuk om hier in kerstsfeer een instrument te bespelen of te zingen dan kunnen zij dat aangeven bij hun leerkracht. Wij hebben een keyboard in huis, andere instrumenten moet jezelf meenemen. 

Kerstknutselen

 Ook voor leuke knutseltips kan je kijken op de Pinterest van de Dongeschool 

De Voedselbank

Traditiegetrouw wil de Dongeschool er aan bijdragen dat alle Amsterdammers een fijne Kerst hebben en een maaltijd op tafel kunnen zetten. Dus ook dit jaar word (lang houdbaar) voedsel gedoneerd aan de Voedselbank Amsterdam. Helaas is dit hard nodig. Ook in Amsterdam gaan steeds meer kinderen met honger naar school. Eerder kregen de kinderen altijd een zogenaamde 'Vul-mij-doos' mee naar huis. De voedselbank is echter over gegaan op een krattensysteem. Deze kratten zullen vanaf 

Woensdag 6/12 op beide locaties in de hal staan. Hier kunnen,naar eigen mogelijkheden, houdbare producten in gezet worden ter donatie.
De kratten worden 22/12 weer opgehaald. 

De voedselbank geeft aan dat de Dongeschool jaarlijks een van de scholen met de hoogste bijdrage is!


 

Bekijk hier een filmpje over de voedselbank: 

https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-voedselbank/

Wenskaarten

Traditiegetrouw maken de leerlingen van de Dongeschool voor ouderen een wenskaart. Sinds een paar jaar doen wij dit dichtbij huis en schenken wij aan de bewoners van d'oude Raai een warme kerstgroet. Deze kaarten worden in de maatjes-groepen gemaakt waardoor de kinderen samen met andere schoolgenootjes samenwerken om voorkant en boodschap te maken. 

 


Bij het uitgaan van school 22/12 12:00 zal de Oudervereniging Dongeschool iedereen iets feestelijks trakteren.