Nieuws

08 maart 2019

Landelijke onderwijsstaking 15 maart

Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest rond het lerarentekort. Zo is er het afgelopen schooljaar al meerdere keren gestaakt, is er veel aandacht in de media geweest voor dit onderwerp en wellicht heeft u ook zelf gemerkt hoe moeilijk het is om kort en langdurende vervanging te vinden bij afwezigheid van de vaste leerkracht. Er is ook al het één en ander bereikt: de salarissen zijn voorzichtig verbeterd en er is geld vrijgekomen om de werkdruk in het onderwijs te verminderen. Toch is er op vrijdag 15 maart aanstaande opnieuw een grote onderwijsstaking aangekondigd. Op de Dongeschool zijn al hele grote stappen gemaakt, toch doen ook de leerkrachten van de Dongeschool mee aan deze staking. Waarom?

Preview foto
Op 15 maart wordt er gestaakt door alle onderwijsniveaus die wij in Nederland hebben, van basisschool tot universiteit. In alle sectoren van het onderwijs geldt dat de salarissen structureel achterblijven, terwijl de taken die op het bord van de onderwijsgevenden terecht komen steeds meer en steeds complexer worden. Hierdoor is de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep onder druk komen te staan. Door op 15 maart te gaan staken wil het complete onderwijs het signaal afgeven dat aan deze ontwikkeling een einde moet komen.

Wat voor ons onderwijzers wezenlijk is hierin is dat het salaris in het basisonderwijs gelijk wordt getrokken aan het salaris in het voortgezet onderwijs. Wij hebben immers hetzelfde opleidingsniveau en wij hebben een taak met een vergelijkbare zwaarte. De verwachting is ook dat door een hoger salaris te bieden meer mensen genegen zullen zijn om voor een baan in het onderwijs te kiezen.

Wij hopen op uw begrip voor onze situatie. In het geval u ons wilt steunen bij het bereiken van onze doelen kunt via deze site de petitie die hiervoor in het leven geroepen is tekenen: https://www.investeer-in-onderwijs.nl/

Alvast bedankt!
lerarengeleding MR

 

Veel BSO's zijn solidair aan de staking. Zo ook Dons. Voor de leerlingen die deze dag vrij zijn, worden er wel allerlei andere leuke activiteiten georganiseerd deze dag. 

Kidsproof heeft al een hele verzameling op rij gezet; https://www.kidsproof.nl/Amsterdam/Uitagenda
uitgelicht;


Eye Filmmuseum

Vrijdag 15 maart is er een landelijke onderwijsstaking. Op die dag is er in Eye Filmmuseum een speciale voorvertoning van de geestige documentaire De vliegende hond. De film is het verslag van de jarenlange poging van kunstenaar en filmdocent Johannes Hogebrink om zijn hond Chayka te leren deltavliegen. De voorstelling is gratis en toegankelijk voor leerlingen en hun ouders. In de pauze is er een Q&A met Johannes. Chayka is ook van de partij. 

Waarom zou een hond niet kunnen deltavliegen? Kunstenaar Johannes Hogebrink nam de proef op de som en nam z’n hond mee naar de Alpen, om te oefenen. Zeven jaar lang probeerde hij Chayka – een hond met hoogtevrees – zo vrij als een vogel langs de bergtoppen te laten scheren. Het leerproces legde hij vast met de camera.  

De vliegende hond is een geestig genre-experiment; de film speelt bewust met de verwachtingen van de kijker en lijkt een mockumentary, het genre dat de documentaire op de hak neemt. Maar Hogebrink ging verder: de opnamen voor De vliegende hondzijn echt, de film is feitelijk een omgekeerde mockumentary.


Johannes Hogebrink is filmmaker, kunstenaar en – via Lukida Onderwijs - freelance invaldocent in de regio Amsterdam. Ook op de Dongeschool. Vrijdag 15 maart krijgen leerlingen de kans om te bekijken of het Johannes gelukt is zijn droom waar te maken. Gratis tickets zijn verkrijgbaar via de website https://www.eyefilm.nl/film/de-vliegende-hond?program_id=11877728


AAC Rugby

AAC Rugby organiseerd tijdens de landelijke staking in het onderwijs een rugby clinic.
Geheel gratis, voor kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud. Voordelen van deze clinic zijn:

  • Kinderen hebben deze dag een leuke activiteit (zonder begeleiding mogelijk)
  • kinderen uitgenodigd worden om lekker in beweging te komen;
  • kennis te maken met de prachtige rugby sport. 

 

AAC wil  kinderen tijdens de landelijke onderwijsstaking een leuke dag bezorgen met de rugby clinic.
vragen: jeugdsecretaris@aacrugby.com