Nieuws

06 maart 2020

nieuwsbrief februari

Maart is begonnen, het voorjaar is in aantocht! De voorjaarsvakantie en het eerste halve schooljaar zitten er weer op. We blikken in deze nieuwsbrief terug op de afgelopen maand, er zijn een aantal algemene mededelingen, maar er zijn ook een hoop leuke dingen in aantocht! Zo organiseren we de eerste Donge Kledingmarkt en staan voor de volgende maand de Koningsspelen weer op de planning, waarbij de bovenbouw dit jaar is ingeloot voor de spelen in het Olympisch Stadion!

Preview foto

Staking voor tekorten in het onderwijs

Op 30 en 31 januari waren er landelijke stakingsdagen. Ook het team van de Dongeschool deed mee aan deze staking door onder andere mee te demonstreren in het centrum van Amsterdam. Daarnaast heeft het team deze stakingsdagen aangegrepen om de hoofden bijeen te steken om met elkaar te discussiëren over welke oplossingen er geboden kunnen worden aan het nijpend lerarentekort en belangrijker; welke oplossingen uit het noodplan spreken het team het  meest aan. Mede hieruit is een zogenaamd stappenplan gekomen voor wat te doen bij uitval. Dit stappenplan is via de mail naar de ouders gecommuniceerd. Stichtingbreed blijft er ruim overleg plaatsvinden over de problematiek rondom het lerarentekort in Amsterdam. 

Het Parool publiceerde over dit thema een brief van Cornélise Smids-Pastor, ouder van onze school en oud voorzitter van onze oudervereniging; https://www.parool.nl/columns-opinie/je-laten-omscholen-tot-leraar-is-een-dure-hobby~b882717c/


ICT 

De Dongeschool heeft een goede investering gedaan wat betreft ICT. Het aantal tablets in de groepen 1/2 is verdubbeld en het aantal chromebooks in de groepen 3 t/m 8 is aangevuld zodat in ieder leerjaar een hele groep tegelijkertijd met een chromebook kan werken. Ook is het WIFI probleem aangepakt, vanaf nu is er op elke vergdieping en ook op de Geulstraat een goede WIFI-verbinding. Daarnaast is ook aan de leerkrachten gedacht. Er zijn 10 extra chromebooks aangeschaft voor leerkrachten, zodat zij tijdens hun clustertijd een flexibele werkplek kunnen zoeken en niet meer afhankelijk zijn van het beperkte aantal ruimtes met vaste computers.

 

Biebhulp

Voor de voorjaarsvakantie heeft de schoolbibliotheek na zes (!) jaar afscheid genomen van José van Vonderen. José is de moeder van Chloë die tot een paar jaar geleden bij ons op school zat. Zelfs nadat haar dochter al van school was bleef José zich inzetten als biebouder. Wat een topper!

Biebouders gezocht

We zoeken nog naar ouders om de bieb mee te bemannen op de dinsdagen (iedere week) en de woensdag, donderdag en vrijdag (om de week). Het gaat om een uurtje, van 8.30 tot 9.30. Je kan ook een duo vormen zodat je om en om kan bemannen.
Als biebouder heb je de mogelijkheid om binnen een relatief korte tijd wekelijks betrokken te zijn op school en leuk direct contact met de leerlingen te hebben. 

Aanmelden kan via bibliotheek@dongeschool.nlEerste Donge kledingmarkt

Heb jij ook te kleine kinderkleding die te goed is voor de 'Sympanie bakken', maar waar je ook niet eindeloos mee wil leuren? Vind je het fijn om tweedehands kleding over te nemen van mensen die je kent? Dan bieden wij nu een mooie oplossing.  Op woensdagavond 8 april organiseren we de eerste Donge kledingmarkt; Hier kun je kleding kopen en verkopen van en aan andere ouders/verzorgers van de Dongeschool.


Hoe werkt het?

 • De kledingmarkt is woensdag 8 april van 20.00 tot 22.00 uur
 • Je toegangsbewijs is de Parro app
 • Je mag maximaal 2 introducees meenemen
 • Neem alleen geschikte kleding mee (dus geen gaten, vlekken etc)
 • Vraag een vriendelijke prijs, duurzaamheid en vertrouwdheid staan voorop
 • Je mag ook baby/peuter kleding verkopen
 • Alleen kopen mag natuurlijk ook

We zorgen voor een hapje en drankje, dus hoe dan ook een leuke avond.

Na afloop mag je onverkochte kleding achterlaten.


Heb je vragen dan kun je ze stellen aan Aisha de Graaff (ouder 3a) of aan Claudia Ruiz ( c.ruiz@dongeschool.nl )


Marktplaats

Om in thema te blijven; wij zijn als school benaderd door Marktplaats om deel te nemen aan een pilot. Binnen deze pilot kun je, net als dat je ook lid kan worden van een 'buurtgroep', ook lid worden van een marktplaats groep speciaal voor de Dongeschool. Marktplaats laat dan al jouw aanbod wat op marktplaats heb staan zien aan alle leden binnen deze groep. Kortom een geografisch hulpje om makkelijker dingen uit te kunnen wisselen, met als bijkomend voordeel dat je op school een grote schare gelijkgezinden vindt denkend aan kinderfietsjes, speelgoed etc...
In het kader van duurzaamheid zijn wij en de oudervereniging enthousiast over dit voorstel. Daarnaast vinden wij het fijn om ouders in de gelegenheid te stellen elkaar hiervoor gemakkelijk te vinden, voor verkoop, ruil of om te geven.

 • Je kunt anderen blij maken met spullen die je toch niet meer gebruikt
 • Het kan de sociale interactie bevorderen
 • Het leert bewuster te worden van je spullen (zowel voor de ouders en de kinderen)

 Via deze link kan je zowel via de app als de website direct naar de 'Dongeschool-groep';

https://www.marktplaats.nl/link/groups/school-de-donge

Let wel. Het accorderen van de pilot is om ouders gelegenheid te bieden elkaar makkelijker te treffen voor dit doeleinde. Dus bv het in persoon uitruilen op het schoolplein voor of na school. Het is niet de bedoeling om items te stallen op school.

Ouderavond

25 maart staat er om 19:30 een ouderavond gepland. Onze wens is om deze avond te benutten om ouders deelgenoot te maken van wat het definitieve plan gaat zijn voor de renovatie. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een renovatieplan waarbij rekening wordt gehouden met wat de kinderen en het team nodig hebben om niet alleen nu maar ook voor de toekomst goed onderwijs  te verzorgen.  
Mocht het zo zijn dat op de geplande datum van de ouderavond nog steeds geen definitieve plannen gepresenteerd kunnen worden, dan zal er die avond een ander interessant thema aan bod komen. Hoe dan ook; Safe the date!

Koningsspelen

17 April zijn de Koningsspelen! Een dag die in teken staat van sport, spel maar bovenal plezier! Dit alles in een oranje jasje, met een lunch van de Koning toe.

Sportieve hulp nodig!

Bij de onderbouw zullen ROC studenten meehelpen het evenement te organiseren. Daarnaast hebben we heel veel ouders nodig om alle groepen te begeleiden en/of bij de spelen te assisteren. Het is een ontzettend gezellige dag en een waar feestje om als ouder mee te maken. Wil je komen helpen deze dag? Mail dit dan naar cruiz@dongeschool.nl o.v.v. naam ouder, naam kind en groep. Waar mogelijk worden ouders bij hun eigen kinderen ingedeeld. Informatie over de koningsspelen volgt t.z.t. op de Dongeschoolwebsite.
Bekijk vooral nog even de mooie foto impressie van vorig jaar, die door Daniella Rous is gemaakt; https://photos.app.goo.gl/xB9naFUNmgEHdwW68

 

Voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8) is het een extra bijzonder jaar. Onze school is namelijk ingeloot om deel te nemen aan de koningsspelen in het Olympisch Stadion! Daar worden de spelen georganiseerd door Dynamo en Combiwel. Er komen circa 1000 leerlingen samen om met elkaar een sportieve topdag te beleven. Meer informatie volgt. Kijk voor een impressie van de dag vorig jaar in het Olympisch Stadion op; https://koningsspelenzuid.wordpress.com/fotos-2019/

 

Leerlingenraad 

Wie wij zijn

Wij zijn van de leerlingenraad en willen jullie vertellen wat we eigenlijk doen. 

De leerlingenraad bestaat uit:

 • Zola 5a en Rodolfo 5b
 • Lyla 6a, Liv 6a en Kees 6b
 • Dave 7a, Mijntje 7b en Anouk 7b
 • David h 8a, Laurien 8b en Ava 8b

Wij zijn gekozen door de leerlingen uit onze eigen klas, maar nu de leerlingenraad al een tijdje bestaat gaat het met sollicitaties. De kinderen schrijven een brief en de kinderen met de beste brieven komen op gesprek. 

De vergaderingen zijn altijd om de week op de Woensdag. De leerlingenraad vertegenwoordigt de klassen, ze bedenken dingen om de school te verbeteren. Er is een brievenbus, daar kunnen de kinderen die niet in de leerlingenraad zitten ideeën in doen en dan kijken wij of het een goed idee is. Zo ja kijken wij of het mogelijk is. Deze brievenbus hangt bij de hoofdingang onder de teamfoto’s, naast de brievenbus van het vertrouwenspersoon.

Actie voor het Wereld Natuur Fonds

We hebben een actie voor het WNF gehouden omdat we het milieu en de dieren belangrijk vinden. We hebben een aantal winkels in de buurt gevonden die ons sponsoren met prijzen. De kinderen hebben heitje voor karweitje gedaan.
De leerlingen hebben ontzettend hun best gedaan en een geweldig bedrag van €743,02 opgehaald!
Om de leerlingen extra te motiveren hebben we ondernemers uit de buurt gevraagd om ons te kunnen sponsoren. Daardoor kunnen we mooie prijzen uitreiken.
De kinderen die het meeste geld hebben opgehaald krijgen een prijs:

 1. Klaas & Cris hebben met een super bedrag van €261,35 een etentje bij ijsland voor 2 personen gewonnen.
 2. Jullie & Lily hebben de tweede plaats bemachtigd met een mooi bedrag van €112,65. Zij winnen daarmee merengues van Sophie Eats en macarons van Tout.
 3. Mijntje behaalde met €71,80 de  derde prijs en wint daarmee een Donald Duck pocket mogelijk gemaakt door Bruna Scheldestraat en leuke stempels van speelgoedwinkel Oude muis en kleine beer.

De winkel van Nijntje stelde kaarten beschikbaar voor alle deelnemers. 
Heel erg bedankt voor jullie inzet!

Groetjes van de leerlingenraad


Blink

Bij wereldoriëntatie hebben de groepen 3 tot en met 8 gewerkt aan het thema ‘Leven en Overleven’. Groep 3 en 4 gingen op ontdekkingsreis naar de jungle, de Noordpool en de woestijn. De groepen 5 en 6 deden onderzoek naar de overlevings-trucs van dieren, mensen en planten. Groep 7 en 8 onderzochten de impact van het uitsterven van dieren. In elke klas was een thematafel, waarop vele leerlingen ook spullen van thuis tentoonstelden.  

 

 

Doe-lab 

de kinderen zijn deze weken bezig met het thema koken. Zij kiezen zelf de recepten uit, doen boodschappen waarbij schattend rekenen van toepassing komt en vervolgens gaan ze de keuken in. De groep kiest een chef kok uit en een souschef, de rollen worden verdeeld met als resultaat; een hardwerkende kookploeg in de Donge keuken!


Zeilen voor SAIL 2020

Deze zomer komen weer diverse tall ships naar Amsterdam varen voor Sail 2020Wij zijn benaderd door een kunstenares om mee te werken aan een mooi project.
'De toekomst van de oceaan' en  'wat wens jij als kind, de oceaan toe'.
Zij wil graag met kinderen uit diverse landen grote zeilen beschilderen die dan gehesen worden zo gauw de boten via het Noordzeekanaal vanuit IJmuiden naar Amsterdam varen. De kinderen gaan op hele grote zeilen schilderen. Zij gaan schilderen wat zij de oceaan toewensen! 
Na de Sail worden van de zeilen tasjes gemaakt, deze vormen de basis van de kerstpakketten voor de ambtenaren van de Gemeente Amsterdam en gevuld met streekproducten die met bakfiets, roeiboot, zeilboot naar Amsterdam zijn vervoerd. Met de verkoop van de tasjes worden aandelen gekocht in zeilende vrachtschepen waarvan er nu 1 gebouwd wordt

 

Sport

Judo bij gym 

De groepen 1/2 maken deze weken kennis met judo van een echte judo docent. Zoals je ziet gaat het er dan ook professioneel aan toe.

Schaatsen

De groepen 6 hebben in november en december meegedaan met het schoolschaats programma. Er is een leuk aanbod voor kinderen en ouders om voordelig te schaatsen op 11 maart van 14:00 tot 17:00 inclusief koek en zopie. 
Een woordje van Thea

"Zoals u al op Parro heeft kunnen lezen zit de sollicitatieperiode erop en ben ik per

1 maart benoemd tot directeur van de Dongeschool. Dank jullie wel voor alle felicitaties en bemoedigende woorden.  Ik ben ontzettend blij dat ik nu als directeur alle mooie ontwikkelingen die we samen in gang hebben gezet verder kan uitbouwen. Februari was daar een mooie maand voor. Samen met het team hebben we in de lesvrije week het aanbod van ons onderwijs geëvalueerd. We hebben teruggeblikt op het eerste deel van het schooljaar, samen gekeken wat goed gaat en waar we ons kunnen verbeteren. Natuurlijk hebben wij daarbij kritisch naar onze tussenopbrengsten gekeken. Naast het analyseren van de midden opbrengsten hadden we in de lesvrije week een studieochtend over het verrijken van de hoeken (groepen 1/2) en onderzoekend leren(groepen 3-8). De leerteams hebben gepresenteerd wat ze de afgelopen periode bereikt hebben en wat hun plannen zijn voor de komende periode. Verder hebben alle leerkrachten de rapporten gemaakt en de komende lesperiode voorbereid .  Het was een mooie, nuttige invulling van onze lesvrije week".

 

Verschillende ouders vragen zich af of er nu een nieuwe adjunct-directeur komt om mij te ondersteunen in mijn directiewerkzaamheden. Vooralsnog komt er geen adjunct-directeur, maar wil ik een aantal directie ondersteunende taken neerleggen bij verschillende collega’s die dit ambiëren en hier ook de kennis en vaardigheden voor hebben. Met deze structuur hebben we dit schooljaar al een mooie start gemaakt. Mijn intern begeleiders, bouwcoördinatoren, cultuurspecialist, veiligheidscoördinator, PR- en evenementen manager nemen op dit moment al veel taken en verantwoordelijkheden van mij over. Daarnaast gaan de leerteams steeds meer zelfsturend aan de slag met een deelgebied van de schoolontwikkeling. Leerkrachten met een schoolbrede taak of verantwoordelijkheid krijgen hiervoor zonodig ambulante tijd. Deze structuur werkt voor mij en mijn team prettig en is zeker de moeite waard om verder uit te bouwen".