Nieuws

31 augustus 2021

Nieuwsbrief Oktober 2021

Zo vlak voor de Herfsvakantie is het hoog tijd voor een nieuwsbrief. Wat is er hard gewerkt in de groepen en wat is er al veel gebeurd! De groepen 7 en 8 zijn op kamp naar Friesland geweest en boften ontzettend met lekker weer. De kleutergroepen zijn met elkaar naar Oud-Valkeveen geweest. Ook de groep, die toen ongelukkigerwijs in quarantaine was, kon dat gelukkig op een ander moment inhalen. De groepen 5 zijn naar het Archeon geweest en de groepen 6 deden de Spielerij aan. De schoolfotograaf is langsgeweest, waarvoor jullie deze week allemaal een inlogkaart mee naar huis hebben gekregen. We hebben een circusdag als openingsfeest gehad. En natuurlijk begon vorige week de Kinderboekenweek, waarover verderop in deze nieuwsbrief meer. Een volle periode met een welverdiende vakantie toe. 

Preview foto


Verbouwing

 

Zoals wij altijd trots vertellen is de Dongeschool dè school midden in Amsterdam met een van de grootste schoolpleinen. Onze school bestaat sinds 1930 (dus vieren we al ons 90 jarig bestaan!) en is ontstaan vanuit het stedelijk bouwkundig plan van ingenieur Berlage in stijl van de Amsterdamse School, van de hand van Nicolaas Lansdorp. We zijn erg blij met deze bijzondere school in dit monumentale pand, maar we merken zo langzamerhand ook steeds meer dat de school een opknapbeurt kan gebruiken ook om aan actuele wensen tegemoet te komen. Daarom zijn we al enige tijd bezig met het plannen van een renovatie. Een precies karwei omdat naast de 21ste eeuwse wensen en hernieuwde scholings inzichten ook het monumentale karakter van dit unieke pand bewaard moet blijven. Het belooft een mooie en unieke samenkomst te worden.

 


Tijdelijke behuizing

Van de tekentafel vandaan kunnen we nu ook uitkijken naar een concreet geplande start van verbouwing. Hiervoor is al een begin gemaakt met het klaarmaken van onze tijdelijke behuizing. Wij zijn heel erg verheugd op de plannen hiervoor omdat onze tijdelijk onderkomen een heel ruim jasje heeft;

 • Groepen 1 en 2 (5 kleuterklassen) zullen gezamenlijk naar Geulstraat 9 verhuizen. Dit gebouw is al enige jaren in bruikleen door ons als school en wordt nu gebruikt voor onze drama, leerlab, muziek en bevo lessen. Ook de tussenschoolse opvang heeft vorig jaar daar enkele groepen ondergebracht. 
  Dit gebouw wordt al op dit moment gereed gemaakt voor de vijf groepen om daar ieder te voorzien van een lokaal met speelhoek, een eigen binnentuin, speellokaal én teamruimte. Ook dit gebouw is van de Amsterdamse school en heeft een prachtige stijl.
 • Groepen 3 t/m 7 zullen in de vleugel gespiegeld aan onze school komen. De ruimte en oppervlak is dus vergelijkbaar met de ruimte waar wij nu met de hele school in zitten (minus de gymzaal) maar er komen dan 7 groepen minder in waardoor er meer ruimte zal zijn voor ondersteuning ed.
 • Groepen 8 zullen gehuisvest worden in de bovenste etage van de middenvleugel. Een hele royale opstelling. Leuk hier is dat er nog een originele fresco van Leo Visser te zien is met de toepasselijke titel; 'Het Oude verdwijnt, maar schoon is het Nieuwe'.
   
 • Dynamo (voorschool de Krekels) en DONS zullen ook in dit middenstuk komen. Dit gedeelte zal dan ook als eerste onderworpen worden aan de definitieve verbouwing waardoor dit gedeelte als eerste klaar is en daarmee DONS en de Krekels geen tijdelijke huisvesting nodig zullen hebben. Nieuw bij deze situatie is dat DONS eigen ruimte zal gaan krijgen. Dynamo zal uitbreiden met slaapvertrekken waardoor zij volledige dagen opvang kunnen gaan bieden. 

 

In dit middengedeelte zal ook de nieuwe speelzaal komen, welke ook al gebruikt kan worden tijdens de tijdelijke huisvesting.

 

Beoogd Resultaat.

De initiële intentie van de renovatie is om de Dongeschool zowel concreet als qua beleving meer ruimte te geven en deze ruimte beter geschikt te maken naar de behoefte van nu.
Dit betekent ten eerste dat wij letterlijk meer ruimte krijgen doordat we het ‘hoekje’ omgaan. Dat betekent dat wij een gedeelte van het middendeel van de zogeheten B-vleugel van het pand erbij krijgen. Vanuit het plein gezien betekent dit, dat wij het stuk erbij krijgen tot en met de eerste deur van het middengedeelte vanaf het laatste kleuterlokaal gezien. In dat deel komen groepslokalen.
Naast dit deel, dus pal in het midden, zijn dan dus ook DONS en Dynamo gehuisvest, maar komt ook het nieuwe speellokaal. Deze ruimte zal geschikt zijn voor spel, dans én muziek. Ook beschikken wij gedurende schooltijd extra over de ruimte die DONS naschools gebruikt.

 

Dit betekent dat er in de vleugel (de A-vleugel) waarin wij nu zitten, na renovatie meer ruimte gecreëerd is doordat niet alleen de Krekels, maar ook 3 groepslokalen, de speelzaal en de opmaat-groep verplaatst zijn naar de B-vleugel. 

 

Voornaamste aanpassingen in de huidige vleugel zullen zijn dat directie, administratie en teamruimte centraal in het gebouw (op plaats van de speelzaal) ondergebracht zullen worden.
Alle ruimtes zullen weer, zoals in oorsprong, gelijkvloers worden en alle lokalen voor de groepen 1/2 beneden. De trappenhuizen zullen weer teruggebracht worden naar oorspronkelijke staat, in stijl met het eigenlijke ontwerp van de Amsterdamse School. Het lokaal voor beeldende vorming zal op de bovenste verdieping komen en zal ook voorzien zijn van kookgelegenheid waarmee dit een ‘meerdere voorzieningen’ ruimte wordt.Planning

In de kerstvakantie van schooljaar 2022/2023 is de verbouwing van de tijdelijke behuizing afgerond. De gemeente wil dit grondig aanpakken omdat na de Dongeschool ook andere scholen tijdelijk in deze vleugel opgevangen zullen worden tijdens hun verbouwingen.


Dat betekent:

2022, December verhuizing
2023, Januari start scholing op tijdelijke locatie
2023, Januari start renovatie Dongeschool
2023, December terug verhuizen naar gerenoveerde locatie
2024, Januari opening gerenoveerde Dongeschool

 

Donaties

De afgelopen tijd zijn wij ontzettend verwend door onze gulle achterban. Door bijdragen van

ouders/verzorgers (groep 8 - lichting ‘20/’21) hebben wij een modderkeuken gekregen en voetbalgoals (welke nog geplaatst

moeten worden). Ook hebben wij voor onze schoolband een drumstel en een elektrische gitaar

van een oud-leerling, Marnix Hamelberg, mogen ontvangen. Fantastisch! We maken dankbaar gebruik van dit alles. 

 

Ook de oproep vanuit de bibliotheek commissie is genereus beantwoord. Ontzettend veel ouders hebben een bijdrage gedaan waardoor er veel nieuwe mooie boeken zijn aangeschaft.


Investeren in diversiteit

Als school hebben wij ook geïnvesteerd in boeken over diversiteit. Wij vinden het belangrijk om kinderen te laten weten dat er ook aandacht is voor hen als zij op hun manier anders zijn, alle kinderen meegeven dat niet iedereen hetzelfde is. Wij zijn trots op deze mooie uitbreiding van ons leesaanbod waarin niet alleen traditionele rolmodellen voorkomen.Zo is er geïnvesteerd in;

 • Boeken die gender gerelateerd zijn en kunnen zijn wie je wil
 • Boeken over het hebben van twee mama’s of twee papa’s, samengesteld gezin, regenboog-gezinnen:
 • Boeken met donkere of niet blanke/ niet westerse hoofdpersonen:
 • Boeken die Inleven in een andere cultuur:
 • Boeken over Discriminatie/ ongelijkheid:
 • Boeken over; Iedereen hoort erbij/ gelijkheid:


Kinderboekenweek

We zijn vorige week de kinderboekenweek nat gestart, maar hebben gelukkig de opening alsnog op vrijdag samen mogen vieren. Super leuk dat er zoveel kinderen mee dansten en hard hadden geoefend van te voren. 

 

Worden wat je wil

Het thema van Kinderboekenweek 2021 is ‘Worden wat je wil’. Onze kanjer van een vrijwilligster Monica heeft daarom deze week een zelfportret met de kinderen gemaakt. De kinderen mochten zichzelf tekenen zoals ze zichzelf graag in de toekomst zien. Deze portretten worden per groep samengesteld op posters welke wij binnenkort hopen te exposeren voor de gehele school. Hierover later meer. 

 

(voor)lezen

Deze weken was er natuurlijk extra aandacht voor lezen en voorlezen. In veel groepen kwamen er ouders voorlezen, en er werd er bij maatjes-groepen voorgelezen. Morgen wordt de Kinderboekenweek afgesloten met de finale van de voorleeswedstrijd voor de groepen 5 t/m 8. De parel groepen zullen onder begeleiding en jurering van onze eigen schoolbibliotheek commissie ontdekken wie de grootste voorlees kanjer van de klas is. 

 

Theatervoorstelling

Voor de leerlingen van de groepen 1 t/m 4 zal er morgen afsluitend de voorstelling ‘André het astronautje’ opgevoerd worden.

 Schoolband

Vorige week zijn er audities geweest voor leerlingen die in de schoolband willen zingen. Deze week volgen er audities voor kinderen die een instrument in de schoolband zouden willen bespelen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat onder begeleiding van meester Erik, Juf Sonja en Juf Letty er weer een heuse schoolband gedurende het schooljaar zal gaan optreden. We kijken hier ontzettend naar uit!


Dit ben ik

In de onderbouw stond deze periode ’Dit ben ik’ als thema centraal. Kinderen konden familieportretten van zichzelf meenemen maar hebben ook in groepjes kinderen op ware grote getekend, met ontzettend leuk resultaat. Ook groep 8B ging bij hun maatjesgroep 1/2B langs om daar de kinderen om te trekken en vervolgens zelf in stijl van Keth Harring de figuren aan te vullen.  Super leuk. 

 

Instagram

De Dongeschool heeft nu ook een eigen Instagram account. Naast dat je ons daar in beeld kan volgen geven wij hierop ook leuke ‘uit’-tips of wijzen wij je op leuke feitjes of gebeurtenissen. Volg ons op: https://www.instagram.com/dongeschool/

 

Google review

Tegenwoordig is het voor nieuwe ouders veel gangbaarder om aan de hand van Google reviews te kijken hoe een school beoordeeld wordt. Google review is een recentie die iedereen kan en mag schrijven. De recenties schetsen een mooi transparant beeld hoe een bedrijf, school of instantie scoort bij het brede publiek. Als ouder/verzorger weet je natuurlijk als beste hoe wij presteren op school, waar de Dongeschool zich onderscheidt van andere scholen. Het lijkt ons dan ook mooi wanneer er meer recenties geschreven worden om potentiele nieuwe ouders een vollediger beeld te schetsen van onze Openbare Basisschool. Wij zouden hier erg mee geholpen zijn. 

Trakteren op school

In het kader van de versoepelingen rondom de strijd tegen verspreiding van Covid-19 zijn er ook weer meer mogelijkheden rondom het trakteren. Graag willen wij iedereen er wel weer even aan helpen herinneren welk een beleid wij nastreven. Ook bij traktaties zijn we voorstander van een gezonde traktatie, zoete traktaties zijn wel toegestaan, maar houd daarbij rekening met het volgende:

 

- Een traktatie hoort klein te zijn.

- Traktaties moeten direct uitgedeeld kunnen worden aan de kinderen; het hoort niet in de klas nog 'klaargemaakt' te worden door de juf of meester.

- Bij een traktatie op school horen geen cadeautjes

 

Voor tips over gezonde traktaties kan je ook kijken op de pinterest pagina van de Dongeschool.
https://nl.pinterest.com/dedongeschool/dongeschool-gezonde-traktaties/

 

Lees al onze regels omtrent eten en drinken op school op: 
https://www.dongeschool.nl/onze-school/beleid-eten-drinken

 

Tips voor in de Herfstvakantie

Talententent

Dynamo's Talententent biedt weer allerlei leuke activiteiten aan in de herfstvakantie waarvoor je je in kan schrijven via https://talententent.nl/

DONS HUIS

Treed binnen en neus rond!
Het DONS HUIS is een nieuw kindertheater en winkel vanuit DONS opvang midden op de Albert Cuyp in Amsterdam!
Hier worden elke woensdag en donderdag kindervoorstellingen gegeven voor zowel jonge als oudere kinderen.
Check de agenda voor alle voorstellingen.

Kidsproof 

Ook kidsproof heeft weer tips op rij gezet: https://www.kidsproof.nl/noord-holland/blog/leuke-herfstuitjes-met-kids-in-de-herfstvakantie

Museum Kids Week 

In de herfstvakantie is ook de 7e Museum Kids Week met meer dan 200 activiteiten door het hele land: https://museumkids.nl/museumkidsweek

Schaatsbaan

De schaatsbaan opent haar deuren weer zaterdag 16 oktober! https://www.jaapeden.nl/praktische-informatie/openingstijden/