Nieuws

01 oktober 2020

Nieuwsbrief sept/okt 2020

September is voorbij gevlogen. Nog 1 week en dan begint de herfstvakantie!
In de laatste week zijn er nog een aantal leuke activiteiten. 
Ook gelden er weer andere maatregelen omtrent de bestrijding van het corona virus en zijn er wat andere huishoudelijke mededelingen. 
Daarnaast berichten wij graag over o.a. onze studiedag, de plusklas en meer.


Preview foto

Corona-richtlijnen 

De laatste tijd zijn er weer veranderingen geweest in de richtlijnen ter voorkoming van corona. Het belangrijkste binnen onze school is de aanpassing dat kinderen tot 13 jaar nu wel naar school mogen wanneer zij verkouden zijn, maar nog steeds thuis moeten blijven wanneer zij koorts hebben.
Alle richtlijnen zijn te vinden op https://www.dongeschool.nl/onze-school/nieuws/de-afspraken-rondom-corona;-schooljaar-2020-2021

 

Annulering 'Dag van de hulpverlener'

Deze vrijdagmiddag zouden meer dan 15 hulpverleners naar onze school komen met politiewagen, ambulance en brandweerwagen. Hieraan gekoppeld zou elke groep les krijgen om op een positieve manier in aanraking te komen met de hulpverlening. Helaas kon er door de organisatie niet afgeweken worden van de klassikale lesstructuur en konden wij niet zoveel externen in school laten. Hierom hebben wij helaas dit evenement moeten annuleren. Wij hopen volgend jaar hier alsnog aandacht aan te kunnen besteden. 

Invloed corona andere feestdagen

Gelukkig kunnen er nog steeds wel leuke evenementen plaatsvinden. Afgelopen woensdag hadden we een feestelijke opening van de boekenweek, aanstaande maandag is er een voorstelling van Dons en aan het einde van de week vindt er een voorleeswedstrijd plaats.
Met de verschillende evenementen-commissies zijn we al druk in bespreking hoe we evenementen als Sinterklaas en de kerstviering zo goed als mogelijk voor de kinderen door kunnen laten gaan. Vooropgesteld dat op een veilige manier, de leerlingen van de Dongeschool nog steeds een leuk en gezellig schooljaar mogen beleven. 


Problemen Parro agenda

Door foutieve ingave zijn er evenementen en afspraken dubbel of fout in het rooster geplaatst. Helaas kunnen geannuleerde items alleen individueel door de Parro-gebruiker zelf verwijderd worden, middels het prullenbakje. We hebben al gemeld bij Parro dat dit heel vervelend is. Daarnaast stond 17 dec onterecht als een roostervrije dag; dit is een halve dag. De kinderen zijn deze donderdag om 12:00 uit. Excuus voor de verwarring en het overbodige werk. Wij helpen ook nog graag herinneren aan de de knop ‘markeer alles als gelezen’ onder het tabje instellingen.Vakanties en vrije dagen staan ook altijd vermeld op de website; https://www.dongeschool.nl/onze-school/vakantie--en-vrije-dagen

 


Opening Kinderboekenweek

Afgelopen woensdag was de opening van de Kinderboekenweek. Het was een gezellige en gelukkig droge opening met een spetterend optreden van juffen Kim, Madelon, Charel en meester Erik. De foto’s en film zijn te bekijken middels de link in parro.


Komende week volgt in teken van de Kinderboekenweek nog;

- Maandag 5/10: De voorstelling Duik Diep van DONS voor onder&middenbouw (poster begin nieuwspagina)

- Donderdag 8/10 & vrijdag 9/10: illustreren met Monica

- Vrijdag 9/10: de finale van de schrijf en tekenwedstrijd

Bruna Scheldestraat stelt voor deze wedstrijd de prijzen beschikbaar! 


Lees alle info over de kinderboekenweek op; https://www.dongeschool.nl/onze-school/nieuws/kinderboekenweek-2020
Awané in de Kinderen voor kinderen clip

Zo gaaf! Awané uit groep 6 van de Dongeschool danst mee in de cilp van Kinderen voor Kinderen die gemaakt is ter gelegenheid van de Kinderboekenweek. 
Sparen voor de schoolbieb

Graag herinneren wij er nog aan dat tijdens de Kinderboekenweek de  Bruna de actie: ‘Sparen voor je schoolbieb’ wordt organiseerd.  Hiermee kunnen we samen met alle ouders van de Dongeschool de schoolbibliotheek uitbreiden met de nieuwste, spannendste en leukste kinderboeken! Hoe meer mensen er meedoen, hoe meer boeken we kunnen uitzoeken! 

Koop van 30 september t/m 11 oktober 2020 één (of meerdere) kinderboek(en) bij een lokale Bruna winkel en lever de kassabon vóór 15 november 2020 op school in. De school ontvangt een waardebon voor 20% van het totale kassabonbedrag. Met de waardebon mag de biebcommissie nieuwe leesboeken uitzoeken voor de schoolbieb.

 

Aankomende week staat elke ochtend iemand van school bij de voor en achteringang met een verzamelbus.

 

Bij aankoop van €12,50 of meer krijg je tevens het kinderboekenweek geschenk. Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar De diamant van Banjarmasin geschreven door Arend van Dam. De maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020 De Tweeling is Mylo Freeman. Verkrijgbaar voor €7,50

 

 

Studiedag 23 september

Het ochtenddeel van de studiedag stond in het teken van het jaarplan. We zijn met elkaar in gesprek gegaan hoe we samen invulling gaan geven aan onze speerpunten. Er zijn leerteams ingedeeld en taken verdeeld. Het jaarplan wordt binnenkort op de website geplaatst. 

 

De middag stond in het teken van begaafdheid. Dylan Hyman (Abc) heeft het team uitgedaagd aan de hand van denksleutels.

De denksleutels (Thinkers Keys) zijn in 1998 bedacht door de Australiër Tony Ryan. De denksleutels zijn geschikt voor alle leerlingen van de basisschool, inclusief peuters en kleuters. Ook voor volwassenen vormen de denksleutels een uitdaging….Denksleutels zetten de leerlingen aan tot analytisch, creatief en praktisch denken.

 

Voorbeeld vraag-sleutel:

  • Het antwoord is ‘slang’  Bedenk 5 vragen die je kunt stellen met als antwoord ‘slang’
  • Het antwoord is ‘geluk’ Welke vraag kun je stellen?

 

Voorbeeld overeenkomst-sleutel:

Noem 5 overeenkomsten tussen een koekoeksklok en een fietspomp.

 

Voorbeeld alfabet-sleutel:

Bedenk een dier met elke letter van het alfabet

A = alligator

B = boomkikker

C = cheetah

 

Het was een inspirerende workshop!

 

Fotografieproject

Afgelopen 3 weken zijn de kinderen van de groepen 3 tot en met 8 bezig geweest met het fotografieproject wat werd verzorgd door SEP. Onder leiding van fotografen Iris en Hedwig zijn de kinderen zelfstandig met telefoons en camera's aan de slag gegaan om zichzelf en de ander in beeld te brengen. Het thema ik, jij, wij allemaal stond daarbij centraal. In 3 lessen van een uur hebben de kinderen onderzoek gedaan naar wie zij zelf zijn en wie de ander is. Onderwerpen als kleur, hobby's en favoriete kwaliteiten kwamen daarbij aan bod. De groepen 6, 7 en 8 hebben de resultaten in een expositie verwerkt. De groepen 3, 4 en 5 krijgen een memoryspel van hun eigen foto's als spel in hun klas. Alle foto's worden binnenkort ook online getoond

 


Dag van de leraar 
 

Aanstaande maandag, 5 november, Is het de dag van de leraar. De 'Dag van de Leraar' valt in de Nationale Onderwijsweek en is bedoeld als een feestdag voor alle leraren in Nederland. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van onderwijs. De oudervereniging trakteert het team van de Dongeschool namens alle ouders op een lunch.

 


De plusklas

 

Graag geven wij een indruk van wat er zoal gebeurd in de plusklas. Een les die de plusklas de afgelopen tijd had stond in het teken van de brug van Leonardo da Vinci. Da Vinci ontwierp rond 1480 een lichtgewicht brug voor het leger. Het bijzondere aan deze brug is dat er geen bevestigingsmateriaal nodig is. De brug houdt zichzelf staande. Of de brug daadwerkelijk in veldslagen gebruikt is, is onbekend. De leerlingen hebben eerst een 'menselijke' brug gebouwd en zijn vervolgens met ijsstokjes aan de slag gegaan. Een pittige uitdaging. Probeert het maar eens. Je hebt 15 ijsstokjes nodig.


Tussenschoolse Opvang

 

De overblijf loopt inmiddels alweer een paar weken. De kleutergroepen zijn met 2 vaste overblijfkrachten in hun eigen klas van 12 tot 12.30 uur en spelen daarna buiten. De andere groepen eten in de ruimte aan de overkant van het schoolplein, naast de grote gymzaal.

De TSO is begonnen met 3 shifts van 20 minuten per shift. Het bleek voor sommige klassen te weinig tijd om te eten. Daarnaast was het ook behoorlijk druk op het schoolplein met alle overige klassen buiten.

Vandaar dat sinds afgelopen maandag weer terug is gegaan naar de ‘oude situatie’.

Dat betekent dat de groepen 5b, 6a, 6b, 7a, 7b, 8a en 8b tot 12.30 uur buiten spelen en  daarna naar de overkant komen om te eten. Zij blijven binnen tot 12.55 uur en gaan dan terug naar school en met de leerkracht mee naar binnen.

De groepen 3a,3b,4a,4b en 5a komen eerst eten tot 12.30 uur en gaan daarna buiten spelen, waar dan ook de kleuters zijn. Er is nu voldoende tijd om te eten, om even te kletsen, een spelletje te doen of te tekenen.

Verder heeft de TSO grote bakken aangeschaft, voor elke klas 1 waar tijdens het buiten spelen de tassen in kunnen. Bij regenachtig weer kunnen deze bakken binnen gezet worden zodat de tassen droog blijven. Op deze manier is hopelijk ook het probleem van de zoekgeraakte tassen voorkomen. De niet opgehaalde tas blijft tot de volgende dag in de bak van de klas liggen.