Nieuws

26 september 2022

Nieuwsbrief September 2022

Aan het einde van de maand september brengen wij de eerste nieuwsbrief van dit schooljaar uit. We hebben er alweer vijf schoolweken opzitten en over twee weken start de herfstvakantie. Maar niet voordat we de Kinderboekenweek met elkaar hebben gevierd!
In deze nieuwsbrief kan je kort teruglezen wat voor een leuke dingen we hebben gedaan, wie er ons team zijn komen versterken en wat er de komende weken nog in het verschiet ligt.

Preview foto

De Vreedzame School

We horen bij elkaar. De Gouden Weken.

Het team is aan het begin van het schooljaar met een teambrede training Vreedzame School gedaan om gefundeerd samen op te trekken. Daarnaast hebben we de nieuwste lesmaterialen van 'De vreedzame school' aangeschaft. 
Alle groepen van de school zijn gestart  met de lessen uit blok 1. Tijdens dit blok staat het samen werken aan een positief Werkklimaat centraal. Naast de algemeen geldende schoolregels maken leerkracht en leerlingen samen afspraken over hoe je met elkaar omgaat en over de inrichting en het ordelijk houden van de klas. Om van een school of klas een groep te maken, is het nodig dat elk kind het gevoel heeft dat hij/zij erbij hoort. Kinderen hebben iets met elkaar als ze elkaar goed kennen en elkaar waarderen. Ze leren over opstekers en afbrekers. Je geeft een opsteker als je een aardige, positieve opmerking over iemand maakt. “Jij kan zo goed iemand helpen”. Opstekers doen iets met je; je wordt er bijvoorbeeld blij van. Het tegenovergestelde van een opsteker is een ‘afbreker’. Het is een onaardige, negatieve opmerking over iemand. De ander krijgt er bijvoorbeeld een vervelend gevoel van. De kinderen leren dat iedereen zijn mening moet kunnen uiten en verdedigen en iedereen respect moet hebben voor de mening van anderen. Om de sfeer direct goed neer te zetten hebben de kinderen de eerste twee weken iedere dag een Vreedzame Schoolles gehad. Bij de andere blokken krijgen de kinderen iedere week één les. 
 


Even voorstellen

Begin dit schooljaar hebben zich nieuwe mensen gevoegd aan ons team. 

Chantal Koeman

Beste ouders en kinderen van De Dongeschool. Via deze nieuwsbrief wil ik me graag even kort voorstellen. Mijn is Chantal Koeman. Ik ben moeder van een tweeling van 10 jaar. Wij wonen in Amsterdam. Ik werk alweer 27 jaar met veel plezier in het onderwijs in Amsterdam. Ik geef 3,5 dag les aan groep 3B en ik ben een halve dag middenbouwcoordinator. Op woensdag ben ik vrij. Tot ziens in de school.

__________________________________________________________

Nienke ten Klooster

Ik ben Nienke ten Klooster en vanaf dit schooljaar jaar ben ik werkzaam op de Dongeschool als leraarondersteuner. Ik ben met erg veel plezier gestart. Ik heb de pabo gedaan en heb ook een tijdje voor de klas gestaan, maar het leek mij nu leuk om meer in groepjes en individueel te gaan werken. Ik werk op de maandag en dinsdag. Ik woon in Amsterdam, in Watergraafsmeer. Ik zie uit naar aankomend schooljaar!  
_____________________________________________________________________________

Chantal Baane

Mijn naam is Chantal Baane en samen met mijn zoon woon ik in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Sinds 2017 ben ik kinder- en jongerencoach en doe ik wat ik het liefste doe: zoveel mogelijk kinderen en jongeren begeleiden op hun weg (camino). Ik werk met veel plezier aan het vergroten van zelfinzicht en zelfvertrouwen van kinderen en help ouder(s)/ verzorger(s) om hun kind hierbij te ondersteunen. Iedere weg is goed. Iedereen heeft fantastische kwaliteiten en moet met zijn eigen valkuilen leren omgaan. Een goede mindset, een hoofd vol helpende gedachten en een positieve blik op de toekomst helpen je hierbij. Ik werk oplossingsgericht en ben ervan overtuigd dat elk kind zijn eigen oplossing in zich draagt. Ik ben er alleen om te helpen deze te vinden. In mijn ogen is het belangrijk dat kinderen zelfvertrouwen hebben, hun eigen talenten leren kennen en stevig in hun schoenen staan, zodat ze met veranderingen kunnen omgaan en zorgeloos kind kunnen zijn.

 

Afscheid

Deze week hebben we ook afscheid genomen. Letty Odijk, leerkracht van de Opmaat-groep, heeft afgelopen dinsdag 27 september haar laatste werkdag gehad. Na 30 jaar onderwijs en 23 jaar op de Dongeschool is zij met een welverdiend pensioen. Zij neemt op een feestelijke manier afscheid van collegas en oud collegas. Oudervereniging Dongeschool bedankte namens alle ouders van school Letty voor alle jaren passievolle inzet met een prachtig herfstboeket. 

 


Gandhi herkenning

Jaarlijks vindt er rondom de geboortedag van Gandhi een herdenking plaats bij het Gandhi monument op de Churchillaan in Amsterdam om geweldloosheid, saamhorigheid en vrede te eren. Het monument is geadopteerd door de Dongeschool. Dinsdag 4 oktober van 16:00 tot 18:00 zullen groep 8 leerlingen van de Dongeschool, onder begeleiding van juf Ilja, aanwezig zijn bij de herdenking om bloemen te leggen bij het standbeeld en gedichten voor te dragen. Georganiseerd door Vereniging Trideva.
Dongeschool Borrel

Oudervereniging en TSO Dongeschool nodigen alle ouders, leerlingen en team uit om onder het genot van een borreltje met elkaar het schooljaar af te trappen:

7 oktober 15:00, schoolplein Dongeschool; WELKOM!

Deze middag zal ook het financieel jaarverslag, zoals ook gedeeld in het parro-bericht van 23 september ter inzage zijn in de ALV-stand.  Eveneens kan eenieder de verschillende ouderverenigingleden aanspreken. Te herkennen aan de hoge hoed! Laat je informeren over de diverse activiteiten gedurende het jaar en enthousiasmeren voor de verschillende commissies. 


KINDERBOEKENWEEK
 

Woensdag 5 oktober openen wij gezamenlijk op feestelijke wijze de Landelijke Kinderboekenweek!

https://www.hebban.nl/kinderboekenweek

Deze ochtend is iedereen welkom om om 08:30 op het plein te blijven kijken naar de openingsdans waarmee wij deze feestelijke week inluiden.
Kinderen kunnen vanaf 08:20 verzamelen bij hun leerkracht.
Thuis alvast oefenen?


Gi-Ga-Groen

Het thema van Kinderboekenweek 2022 is ‘Gi-Ga-Groen’. Leerlingen mogen deze dag in dit thema verkleed komen; Lekkur GROEN!
Onze kanjer van een vrijwilligster Monica is samen met beeldende vorming docent Anna deze weken druk bezig geweest met leuke opdrachten in het thema die samen het decor zullen vormen van de voorleeswedstrijd. 14 oktober is iedereen tussen 15:00 en 15:30 welkom deze te komen bewonderen. 

Theatervoorstellingen

Voor de leerlingen van de groepen 1 t/m 4 zal er op maandag 10 oktober een theatervoorstrelling zijn van Gi-Ga-Groen. Dit is een grappige, beetje spannende muzikale voorstelling over de natuur, de aarde en wat wij kunnen doen om deze mooi te houden. 

(Voor)lezen

Verder zal deze week natuurlijk extra aandacht voor lezen en voorlezen zijn. In meerdere groepen komen er ouders voorlezen, maar ook wordt er een voorleeswedstrijd voor de groepen 5 t/m 8 gehouden. De finale (voor de parelgroepen onderling) zal plaatsvinden op vrijdag 14 oktober onder begeleiding en jurering van onze eigen schoolbibliotheekcommissie.
Namens hen ook de volgende boodschap:

Bericht namens de schoolbibliotheekcommissie

Vier met ons de Kinderboekenweek en maak onze kids blij met leuke, nieuwe boeken! BRUNA | Ook dit jaar heeft de Bruna weer een bonnen-actie voor de Kinderboekenweek ( www.bruna.nl/schoolbieb ) De bonnen kunnen tot vrijdag 29 oktober ingeleverd worden bij de schoolmedewerkers die ’s ochtends op het schoolplein staan. STEUN DE SCHOOLBIEB, SCHENK EEN BOEK | Naast deze bonnen-actie willen we na het grote succes van vorig jaar de actie 'Steun de Schoolbieb: schenk een boek!' herhalen, waar we nog meer kinderen blij mee kunnen maken. De laatste paar jaar zijn we bezig om onze bieb te moderniseren met financiële bijdrage van de oudervereniging. Er zijn ook heel veel leuke boeken gedoneerd aan de bieb. Maar we missen nog veel boeken waar kinderen maar ook leerkrachten om vragen. Daarom hebben we een verlanglijstje gemaakt. Ga naar https://www.lijstje.nl/list/search?query=Dongebieb en beantwoord hierna de vraag wat de voornaam van onze directeur (Nienke) is. Wil je een boek van een van deze lijsten aanschaffen dan kan je er een uitkiezen en afvinken. Je kunt bijvoorbeeld met jouw klas een boek kopen voor de bieb, of met een groepje klasgenoten, of doe heitje voor karweitje in jouw buurt en verzamel zo het bedrag voor een nieuw boek. En dan het liefst bij de Bruna, want dan kunnen we daarna nog meer boeken kopen! Daar worden we allemaal toch blij van:) Want lezen is leuk en een knapperig, vers, spiksplinternieuw boek lezen is nog leuker! met feestelijke Kinderboekenweek groet, De schoolbibliotheekcommissie


Scapinoballet

Het Scapinoballet was na 77 jaar terug waar het is ontstaan; het schoolplein van Dongeschool. Daar gaf in mei 1945 een groep dansers onder leiding van Hans Snoek een optreden tijdens een van de vele bevrijdingsfeesten direct na de tweede wereldoorlog. Kort na dit optreden kreeg het gezelschap de naam Scapino en was ’s werelds eerste dansgezelschap voor kinderen een feit! 
Samen met de leerlingen van de Dongeschool lanceerde Scapino, nu 77 jaar later, DANS energizers die gemaakt zijn als cadeau voor alle basisscholen in Nederland.
Deze dansenergizers zijn korte filmpjes van 5 minuten met een instructie door een danser van Scapino om kinderen onder schooltijd even in beweging te zetten. De energizers zijn op maat gemaakt voor onder-, midden- en bovenbouw en leren de kinderen een fragment uit een Scapino voorstelling.

Afgelopen 22 en 23 september kregen onze leerlingen de primeur; op deze dagen verzorgde de workshopdocenten, veelal oud Scapino dansers, diverse workshops en gingen de kinderen aan de slag met de DANS energizers. Dit vormde de opmaat naar een spetterend optreden op het schoolplein met alle leerlingen, behalve de kampgangers, op vrijdag. Ouders en verzorgers kwamen kijken en binnekort is er een promo te zien van dit moment.


 


Veiling-items

Op het zomerfeest 'Glitterheld' heeft een veiling ten behoeve van Oekraïne plaatsgevonden. Naast allerlei kunst-items kon men ook bieden op een huiskamerconcert van meester Erik en een bezichtiging in 'het' torentje van de Dongeschool. Inmiddels heeft Erik een grandioos concert gegeven tijdens het burenfeest op het Dongeschool-plein en is ook de torenbezichtiging verzilverd; een bijzonder uitje doordat er ook een tour door de vernieuwbouw gegeven mocht worden. De Oudervereniging maakte de ervaring extra rijk door de gift van een lekker bubbeltje tijdens de rondleiding. Mini Marathon

Ook dit jaar organiseert Dynamo Sport Zuid in samenwerking met de gemeente Amsterdam de Mini Marathon en de Dongeschool doet weer mee!
Dit is een 1 kilometerloop, die wordt gehouden tijdens de Marathon van Amsterdam op zondag 16 oktober 2022. De deelnemers lopen in twee leeftijdscategorieën, 4-7 jaar en 8-12 jaar.  Dit evenement vindt plaats bij de Riekermolen aan de Amstel, achter het Amstelpark (adres: de Bocht 10, 1083 AC in Amsterdam).  
 

Er worden prijzen verdeeld, maar uiteraard staat plezier voorop. Iedereen krijgt daarom een medaille na afloop. Er zijn een aantal leuke side events, zoals Eurobungy, schminken, pannakooi en nog veel meer. Een kwartier nadat de laatste kinderen gefinisht zijn komen de eerste wedstrijdlopers van de Marathon van Amsterdam langs. 
 
Inschrijven doen de kinderen persoonlijk bij gymleerkracht Lodi tijdens de les en dit kost één euro. Deze euro komt ten goede aan het Jeugdfonds Sport.   
 

Let op: maximaal 40 kinderen kunnen zich inschrijven! De inschrijving sluit op 7 oktober. Mochten er dan meer aanmeldingen zijn als plaatsen dan wordt er geloot. 
Als je meedoet, dan kan je het startnummer op zondag 16 oktober bij een speciaal 'Dongeschool' kraampje afhalen.
Wel zo overzichtelijk en leuk om alle sportieve schoolgenootjes te zien! Daarnaast is het natuurlijk leuk om ook een beetje 'voor de school' te rennen :-). 

In vorige edities was onze school goed vertegenwoordigd, hopelijk is dat voor herhaling vatbaar! 

Meester Lodi is hiervoor nog op zoek naar 1 à 2 ouders die het leuk vinden om het Dongeschool-kraampje voor het aanmelden en uitdelen van de rugnummers te bemannen. Hiervoor moet er een half uurtje van tevoren verzameld worden voor het opzetten hiervan.  Lijkt het je leuk dit te doen? mail naar l.jongstra@dongeschool.nl 
Let op: de marathon word niet vanuit school geregeld. Bij deelname bent je zelf verantwoordelijk voor de begeleiding van je kind. 


Zondag 16 oktober 2022 

08.30: Verzamelen en afhalen startnummer
08.50: Warming-up

09.10: Start 1KM loop


De Tussenschoolse Opvang is opzoek naar versterking!

  • Ma, Di, Do en/of Vr
  • 11:45 - 13:15
  • €10,- vrijwilligersvergoeding per middag
  • netwerktso@ooada.nl