Nieuws

18 januari 2019

Saskia op Lesbos

Een verslag naar aanleiding van de ludieke actie rondom Because We Carry afgelopen kerst en bovendien de reis naar het vluchtelingenkamp in Lesbos

Preview foto
Na de succesvolle kerstballenverkoopactie tijdens het kerstdiner op de kerstmarkt voor het goede doel Because We Carry (waarvoor grote DANK aan alle betrokken ouders en kinderen voor jullie inzet, gulle donaties, warme kleding en wat al niet meer) ben ik (Saskia, moeder Basje, Willem en Hugo) op 30 december met acht vrienden vertrokken richting Lesbos om vrijwillig te werken in de vluchtelingenkampen op Lesbos.

 

Het was een hele indrukwekkende week. We hebben acht dagen vanaf 's ochtends vroeg tot het donker werd, in kou hagel en regen en gelukkig soms ook wat zonneschijn ons uiterste best gedaan om zoveel mogelijk praktische ondersteuning te bieden. Daarnaast door middel van allerlei activiteiten positieve aandacht en energie te brengen aan al die mensen en kinderen die in primitieve, soms mensonterende omstandigheden leven, met geen enkele zekerheid over hun toekomst.

 De ingezamelde spullen zijn door Fedex gratis overgevlogen en in het kamp gearriveerd op donderdag. Alle warme kleding en breispullen zijn zeer welkom daar! Er wordt heel veel goeds georganiseerd door diverse NGO’s, en het is hartverwarmend om te zien hoeveel spullen er worden ingezameld door westerse landen; magazijnen vol. Maar het is ontluisterend dat er ondanks al die hulp alsnog grote gebreken zijn in de primaire levensbehoeften; het grootste deel van de tijd dat wij er waren was er geen elektricteit, terwijl het rond het vriespunt was. De omstandigheden zijn daardoor zwaar. De week na ons is zelfs een gezonde 24-jarige man overleden door de kou.

 

Het heeft ons een inkijkje gegeven in een hele andere wereld. Wij zijn geïnspireerd door een groot aantal vluchtelingen zelf die een enorm incasseringsvermogen, positiviteit en doorzettingsvermogen tonen. En het is goed te merken, dat je, hoe klein ook, zeker een verschil kan maken. Dus voor wie zef interesse heeft in een interessant en uitdagend project; denk eens aan een weekje Lesbos. Je kunt me altijd benaderen voor informatie! Of kijk op de site van Because we Carry

Gisteravond besteedde het Jeugdjournaal ook aandacht aan de vluchtelingen op Lesbos:
https://jeugdjournaal.nl/artikel/2267859-zo-worden-gevluchte-kinderen-op-lesbos-geholpen.html