12 januari 2020

Nationale voorleesdagen 2021

20 januari gaan de Nationale voorleesdagen weer van start. De Dongeschool weet heel goed hoe leuk het is voor kinderen om dagelijks te lezen en/of voorgelezen te worden. Voorlezen helpt kinderen bij het leren luisteren en concentreren en het vergroot de woordenschat van kinderen om voor te lezen. Voorlezen is dus niet alleen leuk maar ook van belang voor de ontwikkeling.

Ook nu alle kinderen thuis zitten is het belangrijk om voor te blijven lezen. Omdat de Nationale voorleesdagen altijd juist zo leuk zijn omdat er iemand anders dan de juf, meester of papa en mama voorlezen in de klas zijn wij op camera gaan voorlezen. Zo kunnen de leerlingen van de Dongeschool toch weer even verrast worden met een voorgelezen boek van een andere juf of meester, oma, buurvrouw, bieb-ouder en anderen. Bekijk ze allemaal hier. Veel luister plezier!

Nationale voorleesdagen 2021

Prentenboek van het Jaar

Coco kan het!, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021.  Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan?

Bekijk hier Voorleestips bij Coco kan het van Loes Riphagen

De Prentenboek Top 10 2021

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2021.

Dit is de Prentenboek Top 10:

• Coco kan het!
    door Loes Riphagen
  • De jongen en de walvis
    door Linde Faas
  • Dit is uil
    door Libby Walden, geïllustreerd door Jacqui Lee,
    vertaald door Ellen Hosmar
  • Eén voor jou, twee voor mij
    door Jörg Mühle, vertaald door J.H. Gever
  • Kom je mee?
    door Sjoerd Kuyper en geïllustreerd door Grootzus
  • Naar de wolven
    door Anna Woltz en geïllustreerd door Dieter Schubert en Ingrid Schubert
  • Mijn handen dansen & mijn mondje is een rondje
    door Riet Wille en illustraties door Ingrid Godon
  • Petra
    door Marianna Coppo, vertaald door Denise Bos
  • Op weg
    door Leo Timmers
  • Wat rijmt er op stoep?
    door Harmen van Straaten

_________________________________________________________

Stervende Stift

Juf Carlijn leest Stervende Stift van Eva Stam en Joska Oosten voor.

Held op sokken

Juf Tessa leest Held op sokken voor van Bette Westera en The Tjong Khing.

De Gruffalo

Claudia lees De Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler voor.

Abeltje

Meester Erik leest Abeltje van Annie M.G. Schmidt voor

Wepboek

Een super leuke site met voorleesboeken!
Bekijk ze allemaal op; https://wepboek.nl/kindersite/

#ikleesthuis

Het collectieve boekenvak probeert iedereen die thuiszit een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd. Deze speciale leesbevorderende campagne rond het ‘thuislezen’ is er op gericht zoveel mogelijk (potentiële) lezers aan een mooie (voorlees)ervaring met een boek te helpen, juist nu het sociale leven stil is komen te liggen en zoveel mensen noodgedwongen aan huis gekluisterd zijn met hun kinderen. Voorlezen zorgt ook in deze onwerkelijke tijd voor een fijn en intiem moment tussen ouder en kind en stimuleert tevens de taalvaardigheid. De campagne sluit daarmee ook aan op de hashtag #ikleesthuis, door schrijfster en Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel in het leven geroepen, die op sociale media veel wordt gebruikt om leestips met elkaar te delen.