Nieuws

30 november 2023

Nieuwsbrief November 2023

De een na laatste nieuwsbrief van 2023! November is ten einde gekomen, Sinterklaas is op bezoek geweest, de kleuters zetten vandaag hun schoentje. Er worden nog gezellig pepernoten gebakken door alle groepen, maar ondertussen maken we ons ook klaar voor de Kerstviering op school! Verderop in de nieuwsbrief meer hierover. Aankomende weken zijn er nog allerlei culturele activiteiten zoals leren over kleine bewoners tijdens een bezoek aan Artis/Micropia, muziek zoeken of een toneelstuk uitvoeren in het Rijksmuseum en de Verhalenverteller van Amsterdam komt bij de groepen 4 op bezoek. De groepen 7/8 hebben hun laatste workshop voor het Amsterdam Light Festival en bezichtigen in januari hun eigen kunstwerk per boot. Zo gaaf. 

Voor de kerstvakantie zullen ook de voorlopige adviezen voor groep 8 besproken worden en wanneer jullie weer een volgende nieuwsbrief omtvangen wensen we elkaar een fijne vakantie. 

 


Preview foto

Vacature & woonruimte

Zoals jullie ook hebben kunnen lezen in de brief van onze stichting, die bij het parro bericht van de nieuwsbrief is meeverzonden, blijven het onrustige tijden binnen het onderwijsvak. Er is grote krapte in onderwijzend personeel. Daarnaast is het voor jonge onderwijzers een grote uitdaging om woonruimte te vinden in Amsterdam. Graag delen wij hierom met jullie onze, nog openstaande, vacature om te delen in ieders netwerk. Daarnaast doen wij de oproep namens meerdere collega's die opzoek zijn naar woonruimte (voor 1 of 2 personen) om tips met ons te delen.

Heb je een tip dan kan je deze mailen naar c.ruiz@dongeschool.nl 

Vacature groep 3

0.4 - 1.0 fte

Gelukkig hebben wij (nieuwe) collega's gevonden voor wanneer Britt haar lesgeef avontuur in de sneeuw aangaat. Wel is er nog een vacature naast onze collega's in groep 3. 

Als leerkracht speel jij een centrale rol in het begeleiden van het leren van leerlingen. Op onze school werken we aan de basisvaardigheden, leren we onderzoekend met de methode Blink en besteden we aandacht aan culturele vorming. Lees hier de hele vacature; https://werkenbij.ooada.nl/leerkracht-middenbouw-3/nl

___________________________________

Paarse vrijdag op de Dongeschool

Jezelf zijn is een feestje, en een feestje moet je vieren!
Daarom kleuren op Paarse Vrijdag alle scholen paars.

Door als school of als klas mee te doen aan Paarse Vrijdag, laat je zien dat iedereen bij jou op school zichzelf kan zijn en niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie je bent of op wie je verliefd wordt. Een veilige klas waarin iedereen in de poppenhoek nag spelen en iedereen mag mee voetballen 

 

Om vrijdag 8 december meer vorm te kunnen geven (dan alleen het dragen van paars) hebben wij een taakgroep gevormd, van waaruit wij voor elke bouw materiaal hebben verzameld en suggesties hebben gedaan voor het team. Daarnaast heeft Yvette van de schoolbieb mooie thematitels gezocht. De oudervereniging heeft vorig jaar voor de dag tegen discriminatie boeken geschonken en zal dat dit jaar voor dit moment doen. Zo fijn! 
Op deze manier kunnen wij op een gepaste manier samen met leerlingen aandacht te hebben voor de verschillen die mensen kunnen hebben zonder zichzelf anders te moeten voelen. Van 'Het lammetje dat een varken is' tot de 'Grote paarse vrijdag quiz'. 

___________________________________

School-Buurttuin

Wij zijn op zoek naar enthousiaste buren.

Wij kunnen op ons schoolplein tuinierhulp gebruiken!

Wij doen mee aan het “School-Buurttuin” initiatief van GroeneBuurten en NMTzuid.

Het doel is om de band tussen de school en de buurt te versterken door samen groen op het

schoolplein te onderhouden.

 

Dankzij dit project krijgen we meer groen op ons schoolplein en dit zouden we graag samen
met de buurt willen onderhouden. Werk jij graag op een groene plek? En vind je het leuk om
anderen daarbij te begeleiden? Dan is deze vrijwilligersfunctie iets voor jou!
Iedereen uit de buurt met een passie voor tuinieren is welkom! Ook als je geen groene

vingers hebt, maar gewoon graag betrokken wilt zijn bij de buurt.

 

 • Wanneer: Bepaal samen met andere vrijwilligers en de school een werkrooster
  aangepast aan de seizoenen.
 • Waar: in de daarvoor aangewezen tuinbakken op het schoolplein van minimaal 1 m3 to
  maximaal 4 m3.
 • Wat: Werk samen met de vrijwilligers aan de tuintjes, van planten tot oogsten, met ee
  klein groepje enthousiaste kinderen. Ervaring is niet vereist, enthousiasme wel!
 • Aanmelden: Voor aanmelden of vragen kun je contact opnemen met Annebel de Ko
  via annebel_dekok@hotmail.com

Waarom deelnemen aan dit project?

 • Je bouwt een sterke band op met je buren en de schoolgemeenschap.
 • Je draagt bij aan een groenere en uitnodigende omgeving voor iedereen.
 • De kinderen uit de buurt krijgen waardevolle natuur educatie.

Samen maken we onze buurt groener!

 

Lees meer informatie over het project op: https://nmtzuid.nl/2023/11/29/school-buurttuin-initiatief/

___________________________________

Ouderochtend vreedzaam

Dinsdag 16 januari

Door Jeanine Vos

"Zoals u weet hebben wij dit jaar een frisse wind door onze Vreedzaam methode laten waaien. De methode was natuurlijk al langer bij ons bekend, maar sinds dit schooljaar pakken we het schoolbreder en vernieuwend aan. We hebben een stuurgroep opgezet en u ontvangt iedere 7 weken een nieuwsbrief Vreedzaam, kletskaarten (groepen 1 t/m 6), een blokposter en een berichtje van uw groepsleerkracht over wat zij hebben gedaan in het voorgaande blok. 

 

Op dinsdag 16 januari 2024 om 08:30 organiseren we vanuit school een ouderochtend Vreedzaam. Tijdens deze ochtend vertellen wij u meer over de methode. Wat zijn die petjes nou eigenlijk, wat is het verschil tussen een conflict en een ruzie, wat zijn opstekers en hoe komen we tot een win-win situatie of een compromis? Allemaal Vreedzaam-taal waarvan het handig is, als u die thuis ook begrijpt of leert spreken. Want hoe meer school en thuis op één lijn zitten, hoe beter! We bespreken ook onze grondwet waar wij als school de afgelopen tijd hard aan gewerkt hebben. Wat dragen wij als schoolgemeenschap uit en wie zijn daar allemaal bij betrokken? Denk aan leerkrachten, leerlingen, directie, ondersteunendpersoneel, TSO-krachten, u als ouder, BSO en nog vele meer. Ook zullen er wat stellingen aan bod komen, waarbij u zich mag laten horen. Hoe staan de ouders van Dongeschool er eigenlijk in? Dit alles doen wij in een fijne interactieve setting. Bent u er ook bij? Meld u aan via de Parro-agenda. Tot dan!" 

___________________________________


KERST OP DE DONGESCHOOL 2023

Volgende maand mogen wij weer gezamenlijk kerst vieren met een kerstdiner en een kerstmarkt!
Woensdag 20 december gaan de leerlingen in de groep met hun leerkracht van een kerstdiner genieten. Hiervoor nemen alle kinderen een lekkere bijdrage voor het kerstbuffet mee. Ondertussen genieten de ouders met elkaar van een hapje en een drankje op de kerstmarkt op het plein. Met natuurlijk gezellige kerstmuziek daarbij. 

Lees alle informatie in de kerstnieuwsbrief: https://www.dongeschool.nl/nieuws/kerst-op-de-dongeschool-2023

___________________________________

Afgelopen tijd op de Dongeschool

 

Sint&Piet op bezoek

Kniptekeningen

Wat een feest vandaag op de Dongeschool! Sint&Piet kwamen op bezoek…en gelukkig allebei.. want even leek het niet goed te komen….tot Patrick van ‘Versteeg’ iets bijzonders kwam bezorgen.. wat de Sint bleek te zijn die hij had gevonden op de bouwplaats. Het is ook erg verwarrend! 

De groepen 1t/m4 gingen daarna om beurten bij Sint&Piet op bezoek waar Eugenie van @wijzijndons en @jurrit_de_bode de boel extra feestelijk maakten. Er was pietengym en natuurlijk de meest fantastische surprises. Wat heeft iedereen zijn best gedaan!
Als toetje op de feestelijke ochtend kreeg het team getrakteerd door de oudervereniging, namens alle ouders. 
Bedankt! Ook voor alle geleverde inspanning!
Groep 4 knipt wat af met juf Anna! ???
Kniptekeningen voor Blink en Sinterklaashuisjes

Stemlokaal

Winterdecoratie

Ook de Dongeschool was weer een stemlokaal.  De school is door ouders weer warm versierd in thema! Laat de feestdagen maar komen! ?????

Amsterdam light festival

Kinderboerderij de Pijp

De groepen 7/8 hebben vandaag hun eerste workshop voor het Amsterdamlightfestival gehad. Samen met Gemeente Amsterdam en Programma Bruggen, is een samenwerking aangegaan om een lichtkunstwerk te realiseren vanuit een educatieproject. Voor de leerlingen is een workshopprogramma samengesteld waarin ze als kunstenaar aan de slag gaan en ze geïnspireerd en begeleid worden door cultuureducatie docenten.
Het thema van Editie 12 is kunstmatige intelligentie en technologie. In het educatiekunstwerk en project van Yasser Ballemans ‘Next Connection’ onderzoeken leerlingen verbindingen. Verbindingen tussen de leerlingen onderling, met andere kinderen in de stad, verbindingen die nodig zijn voor het internet en kunstmatige intelligentie en de letterlijke verbindingen tussen de bewoners die met de vele bruggen in de stad tot stand komen. Na drie workshops zullen onze leerlingen per boot het kunstwerk als onderdeel van het festival gaan bewonderen.
Groep 1/2E bracht een bezoek aan Kinderboerderij de Pijp. Het 'dierenpaleis' noemden zij het achteraf. Wederom een groot succes dus. Betrokken kinderen mede door de uitstekende uitleg, ruimte tot knuffelen en warme toon van de medewerkster. De kinderen hebben veel geleerd over de aanwezige dieren. Er was ook veel lol over de kabouters op het buitenterrein.

De slaapkamer

Pleinveegdag

Het nieuwe thema voor de komende weken is bij de kleuters de slaapkamer. De kinderen hebben hun eigen slaapkamer nagemaakt. (schoenen)dozen zijn geschilderd en voorzien van slaapkamermeubilair. Wat een prachtig resultaat! Na het succes van "World clean-up day' zijn wij op de Dongeschool overgegaan op ‘Pleinveegdagen'. Vier keer per jaar organiseren wij een ochtend waarbij de leerlingen met elkaar in maatjesgroepen het plein schoonmaken. Superleuk om samen te doen en de kinderen meer bewust te laten worden dat ook zij kunnen helpen hun omgeving schoon te houden.
Er is vanochtend óntzettend hard gewerkt en ons riante plein is bijkans bladvrij. Wow! 

Bezichtiging renovatie Dongeschool

Lapbook

De studieweek is beëindigd met een rondleiding door de Dongeschool in renovatie. Het wordt prachtig! De leerlingen van 5b presenteerde de afsluiting van het thema Wereldse Kinderen. Ze maakte een lapbook over zichzelf en een ander beroemd kind uit de tijd van vroeger of nu. Wat hebben ze hun best gedaan en wat was het resultaat fántastisch