Nieuws

19 oktober 2023

Nieuwsbrief oktober 2023

Vandaag start de Herfstvakantie! Een welverdiend rustmoment na een drukke periode.

In deze nieuwsbrief blikken we graag nog even terug op o.a. een geslaagde Kinderboekenweek. 
We hebben o.a. nieuws over het verloop van de renovatie, we hebben wat leuke herfsttips en we lichten toe wat team Dongeschool te wachten staat in de lesvrije week wanneer de leerlingen nog lekker vrij zijn. 


Preview foto

Kinderboekenweek

Deze maand hebben we de Kinderboekenweek met thema 'Bij mij thuis' met elkaar gevierd. 

Samen met juf Lisa hebben een selectie leerlingen uit de groepen 4 t/m 8 de kinderboekenweekdans 'Bij mij thuis' gedanst.
Wat waren ze fantastisch! Hierna mocht iedereen het podium op die ook even lekker los wilde gaan! 

 

Deze week zijn er allerlei leuke activiteiten in school georganiseerd. Het fotoalbum is gedeeld in de parro-aankondiging voor de nieuwsbrief. 
Ook lees je meer terug onderaan het nieuwsbericht onder 'Afgelopen tijd op de Dongeschool'. 

 


BERICHT VAN DE SCHOOLBIBLIOTHEEKCOMMISSIE

Afgelopen Kinderboekenweek was ook weer het moment voor onze schoolbilbliotheek om hun actie te houden voor nieuwe leesboeken voor in de schoolbibliotheek. 

In veel groepen is er een actie op touw gezet om samen boeken aan te schaffen. Ook zijn er mooie 2e handsboeken ingeleverd. Daarnaast was er ook weer gelegenheid om Bruna bonnen in te leveren waarmee de schoolbibliotheek 10% korting over de aanschaf van nieuwe boeken krijgt. 

Heb je de actie gemist? Mooie 2e handsboeken zijn altijd welkom en kunnen ingeleverd worden bij de schoolbieb.
Ook bestaat er nog de mogelijkheid te doneren via een open tikkie. (link is geldig t/m 2 november)
De bibliotheekcommissie heeft een uitgebreide wensenlijst en zal de donatie daaraan besteden. 

___________________________________

Update renovatie

Aan de grondige verbouwing van het Rijksmonument zijn op het laatste moment veel extra eisen gesteld. Dit heeft voor een langere vergunningsprocedure gezorgd en daarmee een latere start van de werkzaamheden in fase twee van de vernieuwbouw.
Ook door de complexiteit van de werkzaamheden hebben we te maken met vier maanden later oplevermoment dan initiele planning in 2022 liet zien.

Als school vinden we het belangrijk bij oplevering voldoende tijd te nemen en te zorgen dat alle aandachtspunten zijn verholpen en het gebouw na behoren is ingericht. De komende maanden gaan we deze inrichting definitief maken en de verhuizing goed voorbereiden.

Gelukkig hebben we niks te klagen in onze tijdelijke huisvesting en mogen we nog wat langer van ons ruime jasje genieten!

De gerenoveerde Dongeschool kunnen we naar verwachting mei 2024 in gebruik nemen.

 


Alle informatie over de verbouwing en het tijdpad vind je terug op de informatiepagina die hiervoor is ingericht: 
https://www.dongeschool.nl/onze-school/de-verbouwing

___________________________________


Even voorstellen

Dit schooljaar heeft ook Susan zich aan ons team gevoegd

Susan Visser

Ik ben Susan Visser en sta het aankomende jaar elke dinsdag t/m vrijdag voor groep 6A. Ik ben sportief, creatief en houd ervan om op pad te zijn. Ik heb de Pabo in Amsterdam afgerond en ben daarna gelijk begonnen met werken op een daltonschool in Watergraafsmeer. Daarna ben ik een half jaar op reis geweest en heb ik de rest van het schooljaar opgevuld met werken in een bar. Nu ben ik dit schooljaar begonnen op de Dongeschool, waar ik erg veel zin in heb!

___________________________________

lesvrije week 

Er staat team Dongeschool een vol programma te wachten in studieweek.

Om goed voorbereid de nieuwe periode in te gaan, gaan we bekijken hoe we de ondersteuners het beste in kunnen zetten en worden de nieuwe collega's meegenomen in het passend onderwijs zoals wij dat op de Dongeschool kennen. 

 

Tijdens de studiedag van 2 oktober hebben wij ons verdiept in Kindbegrip. Kindbegrip is een onderdeel van Parnassys.
Met Kindbegrip brengen we de sociaal-emotionele ontwikkeling en de sociale veiligheid van leerlingen nauwkeurig in beeld. Kindbegrip helpt leerkrachten om leerlingen beter te begrijpen, met behulp van zorgvuldig samengestelde observatie- en vragenlijsten. De inzichten van Kindbegrip (op leerling-, groeps- en schoolniveau) bieden waardevolle input bij het begeleiden van leerlingen en het borgen van een veilige leer- en leefomgeving.

Afgelopen periode hebben de leerkrachten de bijbehorende observatielijsten ingevuld. Deze gegevens gaan wij nu met elkaar analyseren. Aan de hand van deze analyses zullen wij een handelplan opstellen. 

 

Afgelopen studiedag hebben wij met het team op tafel gelegd welke waarden wij terug zouden willen zien in de Grondwet Vreedzaam. Met de stuurgroep zal deze nu vastgelegd worden. 

 

Cito verzorgt ook een bijeenkomst over werken met ‘Leerling in beeld’ voor de leerkrachten van groep 3 t/m 8. In deze training wordt het volgsysteem uitgediept. En hoe het beste te toetsen voor een betrouwbare afname.

Ondertussen bespreken de leerkrachten van de groepen 1/2, onder begeleiding van Tessel van der Linde, het Thematisch spelen en ontdekkend leren.

 

Uiteraard zal het algehele onderwijs voor de komende periode voorbereid worden.  

Tot slot krijgen we vrijdag bezoek van het bestuur van Ooada, onze overkoepelende stichting.

We zullen met hen bespreken of we op koers liggen bij de, met elkaar, opgestelde doelen.
We besluiten de studieweek met een rondleiding door de school in renovatie.

___________________________________

Bericht namens
Oudervereniging Dongeschool

Ouderbijdrage

Deze maand is het verzoek voor de betaling van de ouderbijdrage schooljaar 2023/2024 uitgestuurd.
De bijdrage bedraagt dit jaar €55,-
De Oudervereniging heeft deze inkomsten hard nodig om de schooltijd van de kinderen extra leuk te maken, want dankzij deze bijdrage kunnen wij ontzettend veel dingen organiseren die bijdrage aan het schoolplezier van onze kinderen!
Denk hierbij aan het bekostigen en organiseren van:

 

 • De Dongeborrel
 • De dag van de leerkracht
 • De Kinderboekenweek
 • Het Sinterklaasfeest (inclusief cadeaus)
 • Het Kerstfeest/markt
 • De Koningsspelen
 • De Avond4daagse
 • Het afscheid groep 8
 • De Koningsspelen
 • Boeken voor schoolbibliotheek
 • Jaarlijks klassenbudget voor elke groep om de klas op te leuken

En zo mogelijk allerlei extra’s voor gemak/plezier rondom school (zoals bijvoorbeeld de schaduwdoeken, picknicktafels, instrumenten voor muziekles…en meer!!

Ondanks dat wij de afgelopen jaren een terugloop in de betaling van de vrijwillige ouderbijdrage hebben gezien hopen wij dat het leeuwendeel van de ouders/verzorgers financieel bij zal dragen om er weer een fantastisch schooljaar van te maken.
Graag herinneren wij iedereen er ook aan dat het mogelijk een extra geldbedrag te doneren.

Stadpas?

U kunt de ouderbijdrage ook betalen via de stadspas.
Om de stadspas te scannen kan je terecht bij Ethel van de administratie of je kan een afspraak maken met Karin Visser

 

Tips voor de oudervereniging?

Mochten je als ouders/verzorgers vragen of suggesties voor de oudervereniging hebben aarzel dan niet om een van de leden aan te spreken of mail naar oudervereniging@dongeschool.nl


Met vriendelijke groet,
Oudervereniging Dongeschool

 

Anne-Fleur Arditti, Lennart den Blanken

Marlies Booijink, Martin Mokrzan

Marielle Vermolen, Pam Vroom-vab der Werf
en Claudia Ruiz, namens Dongeschool. 

 

Kijk voor meer informatie op: https://www.dongeschool.nl/donge-ouders/oudervereniging-dongeschool


___________________________________

Donge Doet Goed kasten

We merken dat de kasten van Donge Doet Goed, goed lopen!

De ruilkast in het kader van duurzaamheid en de voorraadkast.


Het principe bij deze kasten is:

GEEF WAT JE KAN, NEEM WAT JE NODIG HEBT

De kasten zijn voor alle (TSO-) ouders/verzorgers en leerlingen van de Dongeschool.

De kasten staan in beide gebouwen op de begane grond. 

 

RUILKAST

In de ruilkast staan bv waterschoentjes, gymschoenen, scheenbeschermers en andere artikelen die snel te klein zijn geworden voor een kind, maar nog te goed zijn voor de prullenbak.
Ongeacht je portemonnee kan je hieruit pakken wat je wil. Ruil lekker door. Voordat je het weet past ook jou kind het niet meer en kan het weer in de kast. 

VOORRAADKAST

In de voorraadkast staan houdbare levensmiddelen en verzorgingsproducten. Hier mag je vrijelijk uit pakken, schroom niet. Ook mag je er producten inzetten. 

Lees alle informatie op de Donge Doet Goed pagina

___________________________________

 

Training: Spelen met emoties

Docerend Theatermaker Rachelle van Westerop (ook werkzaam bij Dons opvang) heeft de handen ineengeslagen met kinderpsychologe Joy Wurtz om een toffe zesweekse training te ontwikkelen waarbij kinderen leren om beter met hun emoties om te gaan en sneller deze te herkennen, erkennen en reguleren. Dit doen zij door middel van speelse theateropdrachten waar plezier hoog in het vaandel staat! Er is een training voor kinderen van 4-7 jaar en 8-12 jaar en begint in november. Benieuwd? Neem een kijkje op de website 


Herfst in de tent

Dynamo organiseert ook deze herfst weer allerlei leuke activiteiten; Een skatefestijn op het Winterdijkplein, een kookworkshop en sporten bij een echte Urban sportclass om fit de herfst in te gaan, een Fancy Fair met kraampjes, hapjes, een sneltekenaar, een prijzenrad en nog veel meer leuke activiteiten en een schaaktoernooi!

Check de flyer of bezoek de website

 

 
 

___________________________________

Afgelopen tijd op de Dongeschool

Gandhi herdenking

Dag van de leerkracht

Leerlingen uit groep 8 droegen vandaag prachtige gedichten voor die zij hebben geschreven in het teken van geweldloosheid en vrede.
Jaarlijks vindt er op de geboortedag van Gandhi een herdenking plaats bij het Gandhimonument op de Churchilllaan in Amsterdam om geweldloosheid, saamhorigheid en vrede te eren. Naast deze voordracht waren er diverse sprekers waaronder de Indiase ambassadeur in Nederland, en waren er optredens van onder meer de ‘Bumblebees’. Het monument van Gandhi is geadopteerd door de Dongeschool.
Georganiseerd door Vereniging standbeeld Mahatma Gandhi
5 oktober was het de dag van de leerkracht. Oudervereniging Dongeschool trakteerde, namens alle ouders/verzorgers, heel het team op een gezellige lunch met heerlijke broodjes, zoete versnaperingen en muziek.

WinterWortelWeegWedstrijdWinnaar

Kinderboekenweekdans

Whoopwhoop Boaz is bij de schooltuinen de WinterWortelWeegWedstrijdWinnaar
geworden met een wortel van 1314 gram, dus ruim een kilo!!
6 oktober werd de Kinderboekenweekdans 'Bij mij thuis' opgevoerd onder leiding van onze fabuleuze juf Lisa. Wat een feest!

kinderboekenschrijfster in de klas

Schoolfoto's

Tijdens de Kinderboekenweek kwam kinderboekenschrijfster Tieka Masfar op school vertellen hoe je een kinderboek schrijft. Samen met compagnon van Sterrenstofamsterdam Yvette van Beers schreven zij daarna gedichten of korte verhalen met de kinderen. Van groep 1/2 tot 7/8 ontdekte menig leerling een dichtschat

De toppers van Schoolprent waren weer over de vloer voor de jaarlijkse schoolfoto’s. Na de herfstvakantie gaan de inlogkaartjes mee naar huis. We kunnen niet wachten!

Judo clinics

Inlooples groep 3

Afgelopen weken waren er judo clinics op school! Wat een beweeg feest! georganiseerd door fuyiqma.nl De groepen 3 gaven een inlooples waarbij de ouders/verzorgers een half uur bij de les konden blijven. Ontzettend leuk om op deze manier direct betrokken te worden bij een stukje les zoals de leerlingen deze dagelijks krijgen.

Bij mij thuis, in ons dorp

Voorleeswedstrijd!

De Kinderboekenweek besloot met de Kleuterexpositie; ‘Bij mij thuis, in ons dorp’. Een inloop tentoonstelling die de kleuters hebben gemaakt in samenwerking met topper monica, vrijwilliger bij ons op school.
In het kinderboeken thema ‘bij mij thuis’ kon je als bezoeker door het kleuterdorp lopen waarin elke groep een (flatlay) straat had ingericht.
De groepen 5 t/m 8 hadden als afsluiting van de kinderboekenweek de finale van de voorleeswedstrijd!
Ouders van de bibliotheekcommissie droegen zorg aan de jurering van de voorleeswedstrijd.
Voor leerlingen zijn zij al een bekend gezicht en ook weten zij veelal wat voor vlees zij in de kuip hebben op leesgebied. Super leuk!
In iedere groep is voorafgaand al een voorronde geweest. Elk kind mocht hieraan meedoen.
De finale ging per leerjaar.
De prijzen zijn gesponsord door Bruna Scheldestraat. Maar meedoen was natuurlijk al de grootste prijs.
Het publiek werd in ieder geval getrakteerd op de mooiste verhalen! 

GROEI!

Minimarathon

Bartho Braat en Carlijn van Ramshorst speelde de prachtige jeugdvoorstelling ‘GROEI!’
De groepen 1 t/m 4 zijn vol spanning meegenomen in het verhaal van een buurvrouw en buurman. De buurvrouw heeft een schildpadje dat maar niet wil groeien tot de buurman zich ermee bemoeit. Of is er soms méér aan de hand?

Het was een ontzettend leuke voorstelling. De kinderen werden heel mooi betrokken en meegenomen in het verhaal.
De voorstelling is gebaseerd op het verhaal Ieorg Idur van Roald Dahl.
Vanochtend renden leerlingen van de Dongeschool de Minimarathon van Dynamosportzuid 
Super leuk dat er zoveel kinderen mee rende!
Na de mini marathon konden de koplopers in de tcs Amsterdam marathon worden aangemoedigd

Cinekidfestival

Gympraat

De leerlingen van de groepen 5 t/m 8 gingen deze week naar het Cinekidfestival in Pathé Amsterdam Noord. Daar bezochten zij het filmtheater voor een voor hun geselecteerde film. Bij de films ontwikkelde Cinekid gratis digitaal lesmateriaal voor in de klas, waarmee de leerlingen voorbereid zijn op het bezoek en de film na afloop kunnen nabespreken.
Daarnaast kregen de leerlingen kans zich onder te dompelen in het Cinekid MediaLab. In het MediaLab komen kunst, nieuwe media en technologie samen. Hier ontdekken leerlingen op een creatieve manier de nieuwste mediatechnieken, games, workshops en interactieve installaties. Zo gaaf!

Meester Lodi hoorde weer grappige quotes van de kleuters tijdens de gym;

• Meester! Ik ben een fietsenstalling! (En liet 2 voortanden eruit zien)
• Hoe vliegt een ninja draak eigenlijk?
• Meester? “Ja?” Ehh ik ben het vergeten…
“Oh ok.” Ohnee ik weet het weer!!
“Ah!” Ehh nee ik ben het toch vergeten…
• Ik ben een koprol!!

En juf Pauline vroeg een kleutertje dat stond te hijgen; “ben je helemaal buiten adem?
Waarop het antwoord was; “nee hoor, ik ben gewoon binnen adem” ????

 

 

----------------------------------------------------------------

 

WIL JE NOG MEER ZIEN VAN DE DONGESCHOOL? 

VOLG ONS DAN OOK OP INSTAGRAM OF LINKEDIN